Novo tehnično reševalno vozilo in cisterna

V Novi Gorici dobili cisterno za prevoz osem tisoč litrov pitne vode

Alenka Tratnik
30. 4. 2024, 21.22
Deli članek:

V novogoriški gasilski enoti so slovesno prevzeli novo hitro tehnično reševalno vozilo in cisterno za prevoz pitne vode ter vode za gašenje požarov. Poklicni gasilci bodo odslej lahko še hitreje in učinkoviteje posredovali ob nesrečah, je prepričan direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Aleš Bajec.

Alenka Tratnik
Nova pridobitev goriških gasilcev.

Novogoriški poklicni gasilci so lani posredovali v 575 intervencijah, kar je rekord v zgodovini poklicne enote. Zato je še pomembneje, da svojo opremo stalno posodabljajo, je ob slovesnosti poudaril direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Aleš Bajec. Odslej jim bosta pri tem v pomoč novo tehnično reševalno vozilo, opremljeno z najsodobnejšo opremo za posredovanje ob lažjih nesrečah v cestnem prometu in drugih lažjih tehničnih nesrečah. Kot je povedal poveljnik enote Simon Vendramin, bo vozilo nadomestilo zdajšnje terensko vozilo letnik 2008 in zagotovilo hitrejše, predvsem pa varnejše posredovanje.

Vozilo lahko pelje štiričlansko moštvo, prilagojeno je tudi za vožnjo zunaj utrjenih cest, opremljeno je z vlečno kljuko in dodatnim vitlom ter ima različno opremo za zavarovanje in označevanje kraja nezgode in stabilizacijo vozila, opremo za tehnično posredovanje, akumulatorsko hidravlično orodje, opremo za nudenje prve pomoči, kisikovo jeklenko, avtomatski defibrilator, opremo za prenos in stabilizacijo ponesrečencev, nosila, nekaj dvižne opreme in drugo orodje, je predstavil Vendramin. Del opreme je nove, del pa so jo premestili iz starega vozila. Vozilo je skupaj z opremo stalo 153 tisoč evrov, denar so pridobili iz sredstev Uprave RS za zaščito in reševanje za delovanje gasilskih enot širšega pomena in iz požarnega sklada Mestne občine Nova Gorica, ki si, kot je poudaril župan Samo Turel, prizadeva, da so gasilci opremljeni s sodobno tehniko. »Ker to zahteva vse večje število in intervencij in ker gre tehnologija naprej,« je pristavil župan.

Cisterna za prevoz osem tisoč litrov vode

Druga novost je 68 tisoč evrov vredna cisterna za prevoz osem tisoč litrov vode, pitne in gasilne vode za oskrbo ostalih vozil ter bazenov za helikoptersko gašenje in tudi za samostojno gašenje požarov v naravnem okolju in na objektih, je povedal poveljnik enote Simon Vendramin. Denar za nakup so dobili iz evropskega projekta Karst-Safe programa Interreg Italija-Slovenija in iz požarnega sklada mestne občine.

V zavodu upajo, da se jim bodo uresničile tudi dolgoletne želje po lastnih prostorih, saj zdaj najemajo prostore društva, ki pa so že pretesni. Zato morajo gasilska vozila parkirati na dvorišču. Pogrešajo tudi vadbeni poligon in druge prostore, ki bi jim omogočili razvoj gasilske dejavnosti.