One/oni

Znani obrazi o veliki noči

Teja Pelko
29. 3. 2024, 19.00
Posodobljeno: 1. 4. 2024, 18.52
Deli članek:

Velikonočne dobrote jim gredo v slast, mnogi pa druženja popestrijo tudi z igrami

osebni arhiv
Tinkara Fortuna

Največji krščanski praznik je tik pred vrati, veselijo pa se ga tudi tisti, ki ne verujejo, predvsem zaradi dobrot, pod katerimi se mize kar šibijo. Vprašanim znanim Slovencem najbolj teknejo tradicionalne jedi, ki pa jih nekateri uživajo na precej neklasičen način. Mnogi pa praznične dni izkoristijo tudi za druženje s sorodniki. 

Glasbenik Ivan Hudnik
Velikonočne praznike z veseljem pričakujemo, ne toliko zaradi mesnih dobrot, ker jih je v sedanjih časih vedno polno in preveč, a vendarle, šunka pa mora biti, velika s kostjo, ki gre v posebno velik lonec in se kuha nekaj ur, preden zavre toliko litrov vode. To je moja skrb in običaj ter delo, ki se odvija v soboto pred veliko nočjo in en del šunke gre še vroče v košaro za žegen. Druga specialiteta pa je napolnjen svinjski želodec, ki tudi ne sme manjkati poleg pirhov, ki jih po navadi delata žena in hči. Najlepši pirhi so kuhani in obarvani v čebulnih olupkih, ki se jih pred tem zavije v ženske najlonke in seveda obda z različnimi cvetovi ter deteljicami, nekaj pa se jih skuha tudi v teranu in v prelepi barvi se kažejo lepi kristalčki. Na velikonočno nedeljo skupaj pripravljamo zajtrk s šunko, potico, čajem in različnimi prilogami ter dobrotami, seveda pa morajo teči tudi solzice od ribanja in zaužitja domačega hrena. Pri zajtrku se zbere cela naša družina in pred zajtrkom se zahvalimo za vse dobrote, zdravje in razumevanje in da bi še dolgo bilo tako. Popoldne in nato še na velikonočni ponedeljek se obiskujemo tudi med sorodstvom in vedno se na koncu razvije debata o preveč hrane ter sklenemo, da bo treba zmanjšati obroke in hujšati, no, kakšne tri dni že zdržimo, potem pa ... hm, hm ... vedno ista zgodba.

arhiv M24
Ivan Hudnik

Glasbenik Tilen Lotrič
Ne predstavljam si velike noči in tudi drugih praznikov, kot sta božič in novo leto, brez gorenjske prate. Saj jo poznajo povsod po Sloveniji, ampak pri nas na Gorenjskem jo ima pa večina gospodinjstev na mizi in brez tega ne morem. Imam tudi za marsikoga čudno navado, da dam na orehovo potico malo gorčice, na vrh pa suho meso. Meni je to zelo dobra kombinacija. Vsako leto se gremo tudi pirhat. Postavimo skakalnico in potem spuščamo pirhe. Ti se zabijajo drug v drugega in potem tisti, ki ima najmanj razbit oziroma najmanj počen pirh, zmaga in dobi denar. Imamo ogromno pirharco, na kateri za vsako leto piše, kdo se je pirhal in na kateri termin je prišla velika noč. To je zelo zanimivo videti ob letu osorej.

Jaka-Zorman
Tilen Lotrič

Kuharska mojstrica Alma Rekić
Načeloma imam rada vse, kar je povezano z vsemi možnimi prazniki: hrano, dekoracijo, družinska srečanja ipd. Za veliko noč je vedno prisotna tako dekoracija pred hišo kot v sami hiši, pa vendar je hrana tista, na kateri je največ poudarka. Nekako se držimo tradicije: šunka, hren, potica, velikonočna jajčka, to je osnova, potem pa dodajamo še različne jedi, kot so domače paštetke, nadevana jajčka, pogače … Ko je bil sin majhen, smo hodili na iskanja velikonočnih jajčk na Blejski grad, zdaj sem pa srečna, ker smo ta del opustili in smo v prazničnih dneh skupaj za mizo v prijetnem vzdušju.

arhiv M24
Alma Rekić

Kreativec in igralec Marko Miladinović
Moral sem dopolniti več desetletij, da sem spoznal čare sladko-slano-pekočih okusov. Šunka na potici, posuta s svežim hrenom in v kombinaciji z jajcem, je bila zame vsa ta leta, milo rečeno, ponesrečena sestavljanka. Danes popolnoma razumem vse tete, strice, dedke in babice, ki so nas prepričevali, naj blagovolimo vsaj poizkusiti. Gre za kulinarično bombico okusov, ki jo razumejo zgolj starejše osebe, kamor očitno sodim tudi sam (smeh). Kar se iger tiče, pa smo kot otroci pirhe radi ciljali s kovanci, a se mi to danes ne zdi fora že zaradi higienskih razlogov. Škoda mi je jajc.

arhiv M24
Marko Miladinović

Plesalec, koreograf, inštruktor, animator in učitelj Miha Perat
Velikonočne praznike izkoristimo za družino in družinska srečanja, ki se jih vsi veselimo. Zato nikoli ne sme manjkati veliko dobre hrane, kapljice rujnega (več kapljic (smeh)) in predvsem dobrega in kvalitetnega druženja. Ob dobro obloženi mizi s tradicionalnimi dobrotami pa nikoli ne zmanjka zanimivih debat, smeha in dobre volje. Za velikonočno nedeljo smo pri nas doma in z ženo se vsako leto potrudiva, da je miza karseda dobro obložena z vsemi tradicionalnimi dobrotami, ki so nas jih naučili pripravljati še naši starši. Kot predjed se prileže tastova »zopca« oziroma žolca, sledijo popečeni šparglji, zaviti v popečeno slanino, vmes ne pozabimo na več kapljic rujnega – za ta praznik mora biti to teran (smeh), pršutova juha, ta je nooooro dobra, in nikoli na ta praznik ne sme manjkati šunka, pečena v testu, hren, pripravljen na različne načine: surov, v smetanovi omaki, z jabolčno zmesjo .., okisan fižol itd. Priloge še dodatno popestrijo že tako božanske okuse. Otroka poskrbita za to, da so kuhana jajca res pisana, kolikor se le da, za posladek pa sta na voljo potratna in navadna potica. Seveda si za takšno pojedino kot pravi Primorci vzamemo cel dan časa, da se vse skupaj nadaljuje še v večerjo. (smeh) Jah, tako je, radi se družimo, radi dobro pojemo in popijemo, vse skupaj pa začinimo s pristnim druženjem in neskončnimi debatami, prigodami, ki se nam odvijajo skozi leto. Alora, lepo, kaj lepo, super se imamo, ko smo na tak način lahko skupaj!

Mediaspeed
Miha Perat

Kuharska mojstrica Alja Virjent
Za veliko noč morajo biti na mizi obvezno pirhi, pehtranova potica, francoska solata ter šunka, ki jo spečem v kvašenem testu. Sem bolj klasika za veliko noč. Vse pripravim sama. Sama delam tudi majonezo za francosko solato. Igre pa smo se šli kot otroci, iskali smo skrita darila na vrtu. Komaj čakam, da jih skrijem hčerkici Alin.

arhiv M24
Alja Virjent

Improvizator, scenarist, igralec, gledališki pedagog in voditelj Juš Milčinski
Za veliko noč najraje vidim, da so na mizi pirhi in kakšna šunka. Lahko je v testu, lahko brez obleke. (smeh) Sicer rad kuham, ampak v peki pa nisem preveč spreten, tako da ponavadi prispevam samo ribanje hrena. Kar je pa tudi pogumna naloga, za katero se mora nekdo žrtvovati. Kar se tiče iger, pa za veliko noč po navadi mečemo kocke za čokoladna jajčka. Več ko vržeš, več jih dobiš, razen če vržeš 6 – potem jih dobiš manj, ampak večja. Mislim, da to sicer ni kakšna tradicionalna igra, mogoče pa se razširi po Sloveniji. Je pa precej bolj miroljubna kot naš božični Monopoli – ta pa hitro koga spravi v slabo voljo. (smeh)

arhiv M24
Juš Milčinski

Pevka in podjetnica Tinkara Fortuna
Po navadi se z otroki lotim peke kakšnih kvašenih mlečnih kruhkov, barvamo pirhe, ustvarimo dekoracijo za po hiši in pred hišo. Seveda se tudi potrudim, da se takrat podružimo s širšo družino, zato tudi zanje kaj dobrega skuham in spečem.

osebni arhiv
Tinkara Fortuna hrana

Glasbenik Miki Vlahovič
Za veliko noč moram samo poskrbeti, da pridem lačen na obisk k svoji prijazni taščici, ki nas vse lepo povabi na velikonočni zajtrk. Letos bomo še v standardnem številu, vendar se bo to kmalu povečalo za še ena lačna usteca – z nami bo namreč moja mala vnukinja. Kar se tiče menija, pa vsi čakamo na jajca, šunko in hren. Za finale bo pa svetovno prvenstvo v peki potic, kjer vse ženske spečejo svojo potico, moški pa ocenjujemo, katera je zmagala.

Sašo Radej
Miki Vlahovič