One/oni

Psihopatologija petih angleških kraljev na odru SLG Celje

Teja Pelko
6. 5. 2024, 10.00
Deli članek:

V Slovenskem ljudskem gledališču so krstno uprizorili dramo Pet kraljev: K psihopatologiji neke monarhije v režiji Livije Pandur.

Nejc Fon/SLG Celje
Ustvarjalci so komaj čakali, da zarežejo v torto.

Drama temelji na dveh tetralogijah oziroma oktalogiji kraljevskih kronik Williama Shakespeara, ki ob preizpraševanju legitimnosti oblasti in tedanje politične teologije pokriva eno od najbrutalnejših obdobij angleške zgodovine: veliko srednjeveško krizo od 1290 do 1440, stoletno vojno s Francijo, kar se zgosti v državljanski vojni, t. i. vojni rož, ki se konča s porazom Riharda III. in z vzpostavitvijo dinastije Tudorjev ter posledično elizabetinske dobe.

S pomočjo sodobnih politoloških, feminističnih in literarnozgodovinskih teorij se v predstavi razkrijejo psihološki profili oblastnikov, ki zaradi tedanje praktično absolutne oblasti neizbežno trpijo za izgubo človečnosti. V predstavi igrajo: Lovro Zafred, Aljoša Koltak, Borut Doljšak, Luka Bokšan, Žan Brelih Hatunić, Branko Završan, Lučka Počkaj, Barbara Medvešček, Lucija Harum in Eva Stražar.

Nejc Fon/SLG Celje
Svoje igralske kolege so na odru občudovali Sara Gorše, Anuša Kodelja in Gregor Podričnik.

Nejc Fon/SLG Celje
Igralca Andreja Murenca in Bojana Umeka je zelo intrigiralo, kako je Shakespeare razumel oblast.

Nejc Fon/SLG Celje
Fotograf Aljoša Rebolj je po maratonski predstavi čestital Branku Završanu.

Nejc Fon/SLG Celje
Livija Pandur z upravnikom in umetniškim vodjem SLG Celje Miho Golobom.

Nejc Fon/SLG Celje
Maša Grošelj je bila navdušena nad igro svojih sodelavk, Lucije Harum in Lučke Počkaj.

Nejc Fon/SLG Celje
Iz Ljubljane sta Livijino prvo režijo na celjskem odru in svojega kolega Aljošo Koltaka prišla pogledat Marko Mandić in Primož Bezjak.