One/oni

Mojstrsko poustvarjanje ključnih del klasične baletne zakladnice

A. M.
14. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

Predstava Labodje jezero v izvedbi mednarodno priznanega ansambla Ukrajinskega klasičnega baleta znova uročila Slovence!

Darja Štravs Tisu
V glavni vlogi so blesteli prvaki Ukrajinskega klasičnega baleta.

Prejšnji teden je v Ljubljani (po lanskih razprodanih predstavah) znova gostoval ansambel Ukrajinskega klasičnega baleta in poskrbel za stoječe ovacije. V kar dveh terminih so prvaki mednarodno priznane baletne zasedbe v Gallusovi dvorani očarali z izvedbo Labodjega jezera.

Darja Štravs Tisu
Balet Labodje jezero je že od nekdaj eden najbolj priljubljenih in občudovanih baletov.

Blesteli prvaki

Balet Labodje jezero je že od nekdaj eden najbolj priljubljenih in občudovanih baletov, ki v vsaki izvedbi znova očara s svojo vznemirljivo zgodbo o princu Siegfriedu in njegovi ljubezni do princese Odette, ki jo je zlobni čarovnik Rotbart spremenil v laboda. Tokrat so v glavni vlogi blesteli prvaki Ukrajinskega klasičnega baleta, primabalerina Gana Muromceva, ki je svojo vlogo Odette interpretirala s prefinjeno eleganco in izjemno tehnično popolnostjo, Vladislav Melnik in Aleksander Kondtrateko.

Darja Štravs Tisu
Tako kostumi kot tudi scenografija so prava paša za oči.

Muromceva (prej članica Nacionalne opere Ukrajine, a je po začetku vojne v Ukrajini postala članica Madžarskega narodnega opernega gledališča) je v Gallusovi dvorani blestela. Ob tej priložnosti je poudarila, da je pomembno živeti v trenutku in dodala: »Na neki točki sem mislila, da je moja kariera končana. Nisem razmišljala o plesu, bila sem srečna, da sem s prijatelji. Nato sem znova dobila priložnost za nastopanje, možnost, da se vrnem na oder, zato še bolj cenim vsak trenutek na odru in zelo uživam.«

Darja Štravs Tisu
V vsaki predstavi skrbijo za ohranjanje tradicije baletne umetnosti.

Ohranjanje tradicije

Osrednja motivacija baletnega ansambla je mojstrsko poustvarjanje ključnih del klasične baletne zakladnice. V vsaki predstavi skrbijo za ohranjanje tradicije baletne umetnosti in so tako s kostumi kot razkošno scenografijo prava paša za oči. Na njihovem repertoarju so ob Labodjem jezeru še priljubljeni baleti, kot so Hrestač, Giselle in Trnuljčica, Don Kihot in druge klasike.

Darja Štravs Tisu
Prvaki mednarodno priznane baletne zasedbe so v Gallusovi dvorani očarali z izvedbo Labodjega jezera.