Ogreje in izboljša počutje

Proti napihnjenosti in bolečinami z muškatnim oreščkom

Mare Koren
2. 12. 2023, 13.15
Deli članek:

Že s ščepcem lahko oplemenitite okus jedi, le nekaj nastrganega oreščka pa lahko tudi korenito izboljša počutje in zdravje. Ne pozabite nanj, s pridom ga izkoristite!

Dreamstime
Muškatni orešček

Zaradi teh drobnih trdih oreščkov so v zgodovini prelili kar nekaj krvi, celo v vojnah in piratskih plenjenjih. Danes je muškatni orešček skoraj v vsaki kuhinji, a še vedno zanemarjamo nekaj njegovih manj znanih dobrih lastnosti. Naj povemo, da vsebuje številne minerale, med katerimi prednjačijo kalcij, kalij, železo in mangan, ki so še kako pomembni za normalno delovanje organizma. Pri kuhi nikakor ne smemo pozabiti nanj, kadar pripravljamo bešamel, juhe, medenjake, prileže se tudi k pečenemu ali kuhanemu sadju.

Proti nespečnosti

Če vas muči nespečnost, lahko to nadlogo hitro odpravite na naraven način: zdravilci svetujejo, da ščepec muškatnega oreščka primešate k čaju. Ena od učinkovitih rešitev je menda tudi, da nastrgani muškatni orešček zmešate z nekaj kokosovega olja, mešanico nanesete na predel senc in jo nežno vtrete v kožo.

Neurejena prebava

Muškatni orešček ima tudi številne antibakterijske in protivnetne lastnosti, zato lahko pripomore k izboljšanju prebave. Z rednim uživanjem boste spodbudili prebavo in aktivirali delovanje želodčnih sokov, prav tako pa pregnali trebušne krče in napihnjenost.

dreamstime

Zoper zobobol

Antibakterijsko delovanje muškatnega oreščka je kot nalašč za uničevanje škodljivih bakterij v ustih. Olje muškatnega oreščka vsebuje evgenol, ki je sicer tudi v klinčkih, ter odlično odpravlja zobobol, vnetje dlesni in druge ustne tegobe.

Protibolečinsko sredstvo

Če vas mučijo bolečine ali krči v mišicah in sklepih oziroma vas trga v kosteh, kot radi rečemo, preizkusite naslednji recept. Potrebujete kakovostno eterično olje muškatnega oreščka in rastlinsko olje (mandljevo, kokosovo ali olivno). V 200 mililitrov rastlinskega olja kanite 20 kapljic eteričnega olja muškatnega oreščka in dobro premešajte, nato pa mešanico uporabite za masažo problematičnih predelov. Bolečine bodo hitro popustile.