Zdravje

TEST: Svetu res pokažete sebe?

ANA KOS / revija Bodi zdrava
28. 11. 2023, 17.00
Deli članek:

Ste znani po tem, da vedno bleknete prav tisto, kar vam pade na misel, ali ste največkrat skrivnostno molčeči? Se vam zdi, da se pogosto zadržujete ali po navadi izbruhnete, kadar vas kaj vznemiri? Delite svoj notranji svet z zunanjim ali ga skrbno varujete in skrivate pred radovedneži?

Shutterstock
Se skrivate pred svetom?

Ste znani po tem, da vedno bleknete prav tisto, kar vam pade na misel, ali ste največkrat skrivnostno molčeči? Se vam zdi, da se pogosto zadržujete ali po navadi izbruhnete, kadar vas kaj vznemiri? Delite svoj notranji svet z zunanjim ali ga skrbno varujete in skrivate pred radovedneži?

Vsi se želimo povezati z nam pomembnimi drugimi, kakšne poti do tega ubiramo, pa je stvar naše izbire. Smiselno je vsake toliko preveriti, koliko smo pri tem uspešni, in se vprašati, s kakšnim namenom delujemo tako, kot delujemo.

Odgovorite na vprašanja in poglejte, kaj velja za vas.

1. Govoriti resnico je …

A) največkrat najbolje, ne pa vedno.

B) tvegano. Preden poveš resnico, moraš dobro razmisliti.

C) nesmiselno in nevarno. Resnic je veliko.

D) zdravo. Ni hujšega od hinavščine.

2. Nekdo vam laže. Ko to ugotovite, …

A) mu to diskretno sporočite. Ni potrebe, da bi ga vznemirjali ali spravljali v zadrego.

B) mu to omenite šele precej pozneje.

C) se pretvarjate, da tega niste opazili.

D) osebi to takoj poveste.

3. Kako pogosto govorite o svojem zasebnem življenju?

A) Precej pogosto, vendar le s sogovorniki, ki z vami delijo svoje zasebne vsebine.

B) Redko. Zaupanje je rezervirano za najbližje.

C) Nikoli. Ne marate, da vsi poznajo vašo zgodbo.

D) Zelo pogosto. Pripovedovanje lastne življenjske zgodbe in poslušanje zgodb drugih je pravzaprav edino, kar vas zares zanima.

4. Ravnati se po modnih smernicah je ...

A) povsem preprosto. Najbolje se je prilagoditi.

B) površinsko, vendar je treba slediti času.

C) nepomembno. Raje imate brezčasno klasiko.

D) zabavno. To je le še en način izražanja lastne osebnosti.

5. Kako se povezujete z drugimi?

A) Ste popularni in na splošno priljubljeni.

B) Ljudje vas dojemajo kot zadržane.

C) Ljudem se zdite skrivnostni, morda sramežljivi in zaprti vase.

D) Ljudi navdušujete in obenem jezite, tako da ob vas nihče ne ostane hladen.

6. Kako težko je dobiti vaše mnenje?

A) Vedno ga ponudite, vendar ga nikdar ne vsiljujete.

B) Počakate, da vas kdo prosi zanj.

C) Kdor želi slišati vaše mnenje, mora biti zares vztrajen.

D) Izrazite ga tudi, če vas po njem nihče ne vpraša.

7. Na zelo formalnem sprejemu vam naramnica modrčka zdrsne z ramen in pokuka iz rokava. Kaj storite?

A) Poskušate jo skriti z rokavom.

B) Za trenutek zapustite zabavo, da si popravite naramnico.

C) Pustite naramnico, kjer je.

D) Naramnico potegnete nazaj na ramo. V čem je težava?

8. Katero lastnost najbolj cenite pri sebi?

A) Uravnoteženost.

B) Premišljenost.

C) Zadržanost.

D) Iskrenost.

9. Kaj mislite o tem, da bi pisali dnevnik?

A) Pogosto razmišljate o tem, vendar se nikakor ne morete lotiti pisanja.

B) Večkrat ste že začeli, a obupali.

C) Vsak dan ga pišete.

D) Življenje raje živite, kot da ga zapisujete.

10. Povabljeni ste na zabavo, o kateri ste vnaprej prepričani, da bo za vas dolgočasna. Kaj storite?

A) Gostitelju pošljete prijazno opravičilo.

B) Najdete razlog, zakaj ne morete priti.

C) Zabave se udeležite, a le za kratek čas.

D) Gostitelju poveste, da vam ni do udeležbe.

NAJVEČ ODGOVOROV A

Taktno avtentični

Vaš moto bi lahko bil: »Bodi ti, dokler ne škoduješ drugim.« Trudite se biti avtentični, vendar ne mislite, da je to nujno v vseh okoliščinah. Zavedate se, da je to način, kako živeti bolj zanimivo in bližje sebi, vendar se znate prilagoditi okoliščinam in se uskladiti z različnimi vlogami in njim ustreznim vedenjem. Preden izrazite svoje mnenje, pogosto pomislite na druge. Verjamete v resnico, kadar se vam to zdi smiselno, in ste sposobni izraziti svoja čustva, vendar taktno in ustrezno glede na razmere.

Kaj so omejitve vašega načina? Ni jih veliko, tako vedenje pravzaprav predstavlja optimalno ravnotežje. Brez dvoma vas ljudje, ki so izrazito temperamentni, zaznavajo kot mlačne, tisti bolj zadržani pa kot preveč vključevalne. To je izziv sredinske pozicije – vaše vedenje ne zadovoljuje ekstremov. Pomembno je, da vam pomaga uresničevati zamisli, ki jih imate o tem, kako živeti svoje življenje.

NAJVEČ ODGOVOROV B

Previdno zadržani

Verjetno imate težave s sprejemanjem in podajanjem kritike, z ohranjanjem stališča, ki ni priljubljeno, in iskrenim izražanjem globine svojih razmišljanj. Za vas je sodelovanje v živahni in razgreti razpravi precej redko početje in se udobneje počutite ob strinjanju z večino. Čustvo, iz katerega izvira vaše delovanje, je morda tesnoba oz. strah. Kadar hrepenimo po potrditvi, težko ohranjamo iskrenost.

Svoja čustva, misli, doživljanja s svetom delite po kapljicah. Najraje o sebi razkrijete tisto, s čimer ste pomirjeni. Večinoma govorite resnico, vendar kakšen del včasih zadržite zase, da ne bi koga prizadeli. Verjamete, da pravila vedenja obstajajo zato, ker so učinkovita, in tako vam ne pade na misel, da bi se vedli neprimerno, tudi če to pomeni, da se morate zelo zadrževati. V odnosih na začetku radi ohranjate razdaljo in nadzor, vendar ne v želji, da bi se omejili od drugih, temveč je to vaš način vzpostavljanja stika z vašim tempom. Ljudem ste pripravljeni zaupati postopoma. Morda se lahko kdaj pa kdaj malo bolj sprostite. Zaupajte vase in razumite, da kritika pogosto pove več o tistem, ki kritizira, kot o tistem, na katerega se nanaša.

NAJVEČ ODGOVOROV C

Premišljeno nadzorovani

Vaše vodilo je: »Kdo sem, je moja stvar.« Avtentičnost je za vas zavajajoč koncept in nekaj, kar nas vodi na stranpoti. Morda vam je blizu razmišljanje, da če bi vsi govorili točno tisto, kar mislimo, bi tvegali – morda bi prizadeli druge ali pa bi se sami izpostavili bolečini. Resnico ohranjate skrito, če bi lahko koga prizadela. Tudi sami ne verjamete, da drugi vedno vse iskreno povedo, poleg tega se mnenje spreminja in pri drugih nikdar ne veste zares, pri čem ste. Pogosto dobro razmislite, preden spregovorite, zato ste lahko videti skrivnosti ali zamaknjeni. Tisti, ki vas poznajo, vedo, da to počnete prej iz spoštovanja kot z namenom prikrivanja. A če se tako vedete ves čas ob vseh ljudeh, imate redko priložnost, da se sprostite; vedno morate skrivati čustva in vedno bolj razmišljate o drugih kot o sebi. S tem si lahko omejujete možnosti vzpostavljanja in ohranjanja kakovostnih odnosov, saj prav vsi v odnosih potrebujemo nekaj spontanosti, zaupanja in povezovanja. Morda lahko razmislite o tem, da bi se vsaj malo bolj odprli tistim, ki jim zaupate, in se za trenutek prepustili radosti življenja brez strogih pravil.

NAJVEČ ODGOVOROV D

Neustrašno neposredni

Vaš moto je: »Bodi ti in povej, kot je.« Resnica in iskrenost sta za vas nadvse pomembni vrednoti. Razumete, da se zato lahko kdaj znajdete v težavah, vendar verjamete, da je resnicoljubnost dolgoročno najbolj smiselna. Znate biti pristni: iskreni v tem, kar govorite in kar počnete. Izziv pri takem delovanju je, da vas ljudje lahko zaznavajo kot netaktne, neupoštevajoče, morda celo neobčutljive. Spontani ste, vendar včasih vaša empatija ne dohaja dogajanja, zato druge včasih šokirate ali razjezite, kar nato zahteva precej usklajevanja, da se strasti umirijo. Pomembno je, da se tega zavedate in da upoštevate, da niso vsi tako trdni in spontani, kot vi. Če želite ohranjati dobre odnose, bi bilo smiselno okrepiti empatijo in izostriti oko za doživljanje drugih ob vas.

Večina nas je odraščala z navodili, da je iskrenost vedno najboljša pot, pa vendar iskrenost lahko tudi boli. Ljudem, ki so nam blizu, dovolimo, da so z nami brutalno iskreni, in sebe znamo pripraviti do tega, da to prenesemo. Verjamemo namreč, da to počno z najboljšimi nameni, in njihove besede vzamemo tako, kot so bile mišljene. Med prijatelji je pogosto tako, da poskušamo s svojim mnenjem povzročiti čim manj negativnih posledic za odnos; tako ga tudi, kadar je iskreno in negativno, podamo spoštljivo in prijazno. Nismo zlobni, smo sočutni – vendar je meja tanka.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!