Zdravje

Pozor na kemikalije v plastiki

R.J. / revija Bodi zdrava
29. 11. 2023, 17.00
Deli članek:

Plastika lahko povzroča številne težave, ki jih na prvi pogled ne bi povezali z njo.

Shutterstock
Kemikalije iz plastike prehajajo v vodo.

Hiter požirek vode iz plastenke, ki je dovolj lahka, da jo lahko nosimo s seboj kar v torbici, se zdi v mnogih pogledih najboljša rešitev za pravo potešitev naše žeje. A le na prvi pogled. Slabe plati pitja vode iz plastenk se pokažejo sčasoma. Ne le da so plastenke do okolja skrajno neprijazen odpadek, škodujejo tudi našemu zdravju.

Kemikalije iz plastike prehajajo v vodo
V neki danski raziskavi so ugotovili, da je v vodi iz plastične embalaže lahko do kar štiristo kemikalij. Natančnejša analiza je pokazala, da te izrazito škodljive snovi prehajajo v vodo predvsem iz dotrajane plastike, ki postane porozna. Plastika pa ni dotrajana samo zaradi dolgotrajne uporabe, ampak tudi zaradi okoliščin, ki jih težko nadzorujemo, npr. izpostavljenosti visokim temperaturam in neposrednim sončnim žarkom. Še posebej intenzivno nastajajo strupene snovi v plastičnih steklenicah, ki jih pomivamo v pomivalnem stroju. Ni še povsem jasno, kakšno škodo povzročajo te kemikalije v človekovem telesu, a zagotovo velja prisluhniti čedalje pogostejšim svarilom strokovnjakov, naj voda ne bo v plastični embalaži dlje kot 24 ur, še bolje pa je, če v plastenke sploh ne zaide.
Mikroplastika v človeških celicah

Poleg kemikalij so velik problem mikroplastični delci, ki se po zaužitju s hrano ali pijačo trajno nalagajo v organizmu. Laboratorijske analize že kažejo na navzočnost mikroplastičnih delcev v človeških celicah, kjer povzročajo vnetja, predvsem na koži in v pljučih. Tudi mehčalci, ki jih dodajajo plastiki, da je plastična steklenica prožnejša, ogrožajo naše zdravje. Pogosto mehčalci vsebujejo bisfenol A, ki ima zloglasen sloves, da ruši naravno ravnotežje hormonov, povzroča pa tudi težave z jetri, pridobivanje telesne teže in diabetes. Pri moških lahko povzroča težave s prostato.

Posezite raje po alternativi

Za zdaj uradna medicina še ne opozarja na nevarnost pitja vode iz plastenk. Vendar statistika kaže, da vsak človek v povprečju na teden zaužije do pet gramov mikroplastike, največ prav z vodo, ki jo popije iz plastične embalaže, v to količino pa je všteta še mikroplastika v hrani ter tudi tista, ki preide v telo iz negovalnih in kozmetičnih sredstev. Del mikroplastičnih delcev zaide v telo tudi z vdihavanjem, saj je mikroplastika sestavni del prahu. Za primerjavo: pet gramov je težka kreditna kartica. Ni ravno malo. Kdor hoče zmanjšati to količino, naj se odpove pitju vode iz plastenk. Uporabljajmo raje steklenice in pijmo vodo iz pipe. Tudi okolje bo tako manj onesnaženo.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!