Odplaknite strupe

Korenine regrata za razstrupljanje

Z.F. / Novice Svet24
3. 4. 2018, 21.00
Deli članek:

Čas bogato obloženih, ki so se šibile pod krožniki šunke, jajc, potice in ostalih dobrot, je za nami. Zato je čas, da nekaj pozornosti namenimo tudi svojemu telesu in ga po težki hrani in zimskem spanju prečistimo ter spravimo v pogon.

Dreamstime
Zdravilna je celotna rastlina; iz cvetov lahko naredimo med, liste uporabimo za solato, korenine pa za pripravek za krepitev zdravja.
Če imate sokovnik, lahko pripravite regratov sok. Najprej uživajte eno žličko soka na dan, količino pa postopoma povečujte do treh žlic. Sok je zelo grenek, zato ga lahko zmešate s kozarcem vode in po potrebi dodate nekaj limoninega soka.

V tem času smo poleg želodca obremenili predvsem jetra, ki v telesu opravljajo več kot 500 pomembnih nalog. So prava kemična tovarna, zato moramo zanje še posebej dobro skrbeti. V naravi najdemo številne rešitve za težave z zdravjem. Ko govorimo o zaščiti jeter, pogosto pomislimo na pegasti badelj, ki velja za varuha kilogram in pol težkega organa, pa vendar obstajajo tudi druge rastline, ki imajo pozitiven vpliv na jetra.

RAZSTRUPLJANJE IN ZAŠČITA

Vsak dan smo izpostavljeni škodljivim snovem, ki lahko poslabšajo naše zdravstveno stanje in povečajo tveganje za preobremenjenost jeter. Zato je razstrupljanje priporočljivo vsaj enkrat na leto. Da bomo strupe iz telesa čim hitreje odstranili, ob tem pa poskrbeli za zdravo zaščito jeter, si lahko v pomladnem času pomagamo z regratovimi koreninami. Pomagajo pri razstrupljanju jeter in izločanju žolča, izvleček iz korenine pa se je izkazal kot odličen zaviralec in ubijalec rakastih celic pri kronični mieloični levkemiji. Regratove korenine so učinkovita pomoč celo pri težavah z jetri, ki so poškodovana zaradi čezmernega uživanja alkohola in maščob, kar se v nadaljevanju kaže tudi kot bolezen zamaščenih jeter. Uporaba korenin je načeloma varna, a odsvetovana v primeru obstruktivne zlatenice. V regratovih koreninah so tudi zelo močni antioksidanti, ki poskrbijo za dodatno zaščito jeter pred škodljivimi vplivi.

Dreamstime
Čaj iz regratovih korenin bo odplaknil strupe iz telesa in zaščitil jetra.

ZDRAVILNI PRIPRAVEK

Regratove korenine se navadno uporabljajo za pripravo čaja. Naberete jih lahko na domačem travniku, če pa te možnosti nimate, vam bodo na voljo v večini lekarn. Če se boste nabiranja lotili sami, korenine previdno izkopljite, ločite med seboj in dobro sperite pod vodo ter nasekljajte na manjše koščke. V loncu zavrite liter vode in vanjo vsujte dve žlici regratovih korenin. Kuhajte še minuto, nato odstavite in počakajte 40 minut. Zadostovale bodo tri skodelice čaja na dan.

Dreamstime
Posušene regratove korenine lahko kupimo tudi v lekarnah.