Ricinus ali kloščevec

Olje, ki zdravi in ubija hkrati

Z.F. / Novice Svet24
2. 4. 2018, 09.00
Posodobljeno: 16. 10. 2023, 18.19
Deli članek:

Že Egipčani so poznali ricinusovo olje ter ga uporabljali kot zdravilo in gorivo za oljne svetilke. Stari Grki pa so ga cenili kot odvajalo in sredstvo za nego kože. Danes ga uporabljamo v zdravilne namene (za notranje in zunanje tegobe), vse bolj priljubljeno pa postaja tudi kot lepotno sredstvo.

Profimedia
Ricinus najdemo tudi na številnih slovenskih vrtovih, vendar se marsikdo ne zaveda njegove pomembnosti in nevarnosti.

Ricinus ali kloščevec prevladuje predvsem v tropskem in zmerno tropskem podnebju, uspešno ga lahko gojimo tudi pri nas. Raste precej hitro in potrebuje zelo malo nege. Slovito olje se pridobiva iz ricinusovih semen, ima blag okus ali pa okusa sploh nima. Vedeti je treba, da je 80 odstotkov olja sestavljenega iz trigliceridov, ki vsebujejo 12-hidroksi maščobno kislino, kar olju daje vzrok dragocene kemijske surovine.

NEVARNOSTI

Številni ricinus sadijo zaradi zanimivih rdečih listov in igličastih plodov, ki nastanejo iz cvetov. Kljub vsemu pa je treba biti precej previden, sploh če imate majhne otroke, ki bi želeli rdeče plodove uporabiti za igro. Semena ricinusa namreč vsebujejo ricin, ki je toksičen protein in ostane kot odpadek pri izdelavi olja, zato olje ni strupeno. Ricin je lahko vzrok za nevarnost pri obiranju semen, a le, če se seme zdrobi in žveči. Že štiri semena lahko ubijejo človeka. Simptomi se pojavijo približno 18 do 24 ur po zaužitju. Znanstveniki pa so ocenili, da je gram ricina 6000-krat bolj smrtonosen od grama cianida in 12000-krat močnejši od strupa klopotače.

UPORABA V KOZMETIKI

Kot smo omenili, stisnjeno olje ni človeku nevarno in blagodejno deluje, če z njim ravnamo po navodilih. Ricinusovo olje odlično prodira v medcelični prostor, zato ga s pridom uporabljamo za odpravljanje prhljaja, brazgotin, starostnih lis in hemoroidov. Lepotne hiše ga dodajajo tudi v kreme, šminke, maskare, briljantine za lase, negovalna sredstva za kožo in kopalna olja. Seveda pa je v čisti obliki še učinkovitejši.

Profimedia
Ricinusovo olje uporabite za odpravo prhljaja, brazgodin, starostnih lis in hemoroidov.

UPORABA V ZDRAVILSTVU

Z ricinusovim oljem lahko učinkovito odpravite bolečine, zmanjšate vnetja, izboljšate delovanje jeter in prebave. Odličen je pri krepitvi imunskega sistema, številni pa ga uporabljajo tudi pri hemoroidih in žolčnih kamnih. Ljudska medicina ricinusovo olje priporoča tudi pri nastanku cist na jajčnikih in maternici ter mišičnih poškodbah. Uporablja se tudi za izboljšanje umskih sposobnosti.