KONEC ZIMSKEGA SPANJA

Zdaj je skrajni čas, da se prebudimo

Revija Bodi zdrava
1. 4. 2018, 10.53
Deli članek:

S spodnjimi superživili boste svojemu telesu zagotovili pravo pomladno prebujenje: spomladansko čiščenje z več kot potrebnimi hranili, ki bo naš organizem pripravilo na nove izzive.

Dreamstime
Antioksidant punikalgin naj bi zaviral tudi razvoj raka na črevesju.

Začnimo z borovnicami. Slednje čisto zares spadajo med živila, ki jih je priporočljivo pogosto uživati, saj so bogat vir antioksidantov. Zlasti antocianov, ki so precej močna vrsta antioksidantov in bodo vašemu telesu pomagali pri izločanju strupov. Borovnice so tudi odlična hrana za vaše možgane, hvaležna pa jim bo tudi koža, saj upočasnjujejo proces njenega staranja.

Sok granatnega jabolka ima izjemne razstrupljevalne učinke.

POMARANČE

Pomaranča je agrum, bolj bogat z vitaminom C kot limona. Z eno pomarančo dnevno boste svojemu telesu zagotovili priporočeno dnevno količino vnosa vitamina C, saj ga vsebuje več, kot ga telo dnevno potrebuje. Prav tako kot limone tudi pomaranče vsebujejo limonoide, ki pospešujejo proces razstrupljanja.

Profimedia
Zaščitna temno modra oziroma vijoličasta barva teh gozdnih plodov je kot neonski napis, ki opozarja, da gre za prvovrstno superživilo.

PETERŠILJ

Čeprav peteršilj navadno bolj uporabljamo kot začimbo jedem, je odličen tudi kot samostojna jed. Ker pa je največ telesu koristnih snovi v zelenem perju zemeljske zelenjave (ki ga navadno zavržemo), je peteršiljevo perje tisto, ki ga najpogosteje uporabljamo. Če do zdaj niste bili navajeni svojim jedem dodajati svežega peteršilja, od zdaj naprej počnite prav to. Peteršilj je namreč bogat z vitamini, zaradi česar ga je priporočljivo uživati zlasti čez zimo. Spomladi pa je učinkovit razstrupljevalec, saj ima diuretičen učinek.

GRANATNO JABOLKO

Najpomembnejši antioksidant, ki ga najdemo v soku granatnega jabolka, je punikalgin, ki ima izjemne razstrupljevalne učinke. Poleg tega naj bi ta antioksidant zaviral tudi razvoj raka na črevesju.

TIMIJAN

Redkokdo ve, da je timijan odličen v boju proti mikrobom, kot so bakterije E.coli in stafilokoki, ki lahko povzročijo resne bolezni. Zato na svojo začimbno poličko spomladi postavite tudi timijan.