Naravno je dobro, a stane

Primite se za denarnice, na trgih nova norost: »surova« voda

S.R.
3. 1. 2018, 09.20
Posodobljeno: 3. 1. 2018, 09.35
Deli članek:

Dobrodošli v letu 2018, kjer šarlatani še naprej iščejo načine, da nam izpraznijo žepe.

Profimedia

Na Zahodu nič novega, bi rekli zlobni jeziki, vsaj kar zadeva najnovejše trende, povezane z »zdravim« načinom življenja. Kot kaže, je v ZDA vzniknilo novo gibanje za pomiritev duše in telesa, ki se zavzema za uživanje novega eliksirja življenja - »surove« vode.

Za tiste, ki se praskate po glavi, gre zgolj za nefiltrirano, neprekuhano ali kakor koli drugače prečiščeno izvirsko vodo. Državljanom zelene dežele pod Alpami to morda ne zveni bogoskrunsko, saj si z njo žejo tešijo mnogi pohodniki, vendar je težava čez lužo mnogo bolj zapletena. Pobudniki pitja »surove vode« pravijo, da ima nekakšne probiotične lastnosti, da filtracija iz vode odstrani vse koristne minerale in da so »vodo iz pipe« zastrupili tisti na vodstvenih položajih.

Zdravje in denar

Gibanje je nepresenetljivo posebej močno v Silicijevi dolini in San Franciscu. Tam so hitro vzniknila številna podjetja, ki »surovo« vodo stekleničijo in jo za zajetne denarce prodajajo tistim, ki so za svoje zdravje pripravljeni seči v žep. »Voda iz pipe? Pijete odpadno vodo, polno ostankov kontracepcijskih sredstev. Poleg klora vanjo dodajajo tudi fluor. Lahko me označite za zagovornika teorije zarot, vendar gre za drogo, namenjeno nadzoru naših misli, ki ni niti malo korisna za naše zobe,« pravi Mukhande Singh, ustanovitelj enega takih podjetij z imenom Live Water.

Youtube
11-litrski vrč "surove" vode podjetja Live water stane dobrih 30 evrov.

Povpraševanje po vodi, ki ni prečiščena z namenom preprečevanja širjenja bakterij in drugih onesnaževal, je v teh tehnoloških središčih tako v silovitem vzponu. Cena? Tudi okoli 50 evrov za steklenico.

Trend »surove« vode na drugi strani zbuja precej skrbi pri strokovnjakih. Bill Marler, strokovnjak za področje varnosti hrane, je za Business Insider dejal, da lahko nefiltrirana in neprečiščena voda, čeprav prihaja iz najčistejših izvirov, vsebuje živalske iztrebke, ki vsebujejo vse vrste bakterij. Z neprečiščeno vodo se lahko širijo tudi hepatitis A, bakterija E. Coli in kolera. »Na bolezni, ki so morile med našimi prastarimi starši, smo povsem pozabili,« pravi.

Ljudi, ki želijo piti naravno in čisto vodo je seveda mogoče razumeti, sploh, ker je tveganje zastrupitve s svincem ali okužbe s salmonelo povsem realno, vendar je to prej posledica površnosti in malomarnosti posameznih ustanov, ki bi morale poskrbeti, da iz pipe priteče voda, ki ni nevarna za naše zdravje. Voda iz pipe se sicer v ničemer ne razlikuje od ustekleničene vode, tudi ta je na razne načine obdelana, prečiščena in prefiltrirana. »Vse je dobro, dokler ne bo zaradi kolere grozljive smrti umrla kakšna 10-letna deklica iz Kalifornije,« pravi Marler.