Zoran Dernovšek

Človek, za katerega beseda nemogoče ne obstaja

Katja Božič / Zarja
27. 12. 2017, 12.04
Posodobljeno: 27. 12. 2017, 12.05
Deli članek:

V eni od prejšnjih številk Zarje so pisali o Kristianu Božiču, šestnajstletniku, ki je po hudi obliki avtizma danes zunaj avtističnega spektra.

Šimen Zupančič
Zoran Dernovšek je RENS odkril po naključju.

Mama Katja je prepričana, da je izjemen uspeh rezultat različnih terapij, najhitrejše in najočitnejše napredovanje pa se je zgodilo po izplavljanju aluminija in drugih težkih kovin iz njegovega telesa s posebnim razstrupljevalnim pripravkom RENS H (iz izvlečkov več vrst alg) Zorana Dernovška, inovatorja, ki je morda na pragu revolucionarnega odkritja pri zdravljenju težkih bolezni, pri katerih naj bi bil RENS zelo učinkovit.

Katja Šergan Božič je zanj izvedela naključno. Dernovšek je namreč tudi veteran vojne za Slovenijo, in ko so ga lani ob 25-letnici osamosvojitve povabili na pogovor v oddajo ETV (Regionalna Televizija Kisovec), je ustvarjalcem po oddaji zaupal, s čim se danes ukvarja. Urednik Igor Gošte se je takoj spomnil Katje in dekleta s Friedreichovo ataksijo ter jih povezal.

Naključja vodijo do odkritja

Dernovšek, ki je sicer končal elektrotehnično šolo, kasneje nekaj let poučeval na naravoslovno-tehnični srednji šoli, po osamosvojitvi Slovenije končal šolo za častnike, študiral na več univerzah v Sloveniji in Veliki Britaniji (uprava, pravo, MBA, finance), je izjemno radoveden človek, ki se nenehno izobražuje in raziskuje. »Ko me neko področje začne zanimati, glodam in v treh do petih letih dosežem raven strokovnjakov. Samoizobraževanje ti daje znanje brez dogmatskih ovir. In če v glavi nimaš čipa, da je nekaj nemogoče, se ti zdi vsaka stvar mogoča, dokler si ne dokažeš nasprotno,« se smeji.

To naj bi veljalo tudi za RENS, prehranski dodatek, o katerem sicer ne trdi, da je čudežen, bo pa gotovo odprl nova poglavja na področju zdravljenja in še marsikje drugje, pravi. Do njega pa je prišel povsem naključno. S prijateljem, ki se je ukvarjal s kmetijstvom, sta najprej želela narediti steljo, ki bi trajala dlje kot običajna in ne bi smrdela. Mnogo noči je prebedel v raziskovanju, kaj bi lahko bilo tako učinkovito. Tako je naletel na alge in ugotovil, da pod določenimi pogoji nevtralizirajo vonj. In ker je bilo to področje najmanj raziskano, se je uspešno lotil dela. Stelja VINS, ki jo je patentiral, ima izjemno moč vpijanja in odstranjevanja neprijetnih vonjav, zaradi posebnosti v svojem delovanju preprečuje nastanek parazitov, pa še prijetno diši po boru ves čas uporabe, pravi Dernovšek.

Po naključju so nato odkrili, da se je domači zajklji na njihovi stelji precej hitreje zacelila rana po sterilizaciji, kot bi se sicer po naravni poti. »Ko smo steljo preskušali na piščancih brojlerjih, je podjetje naključno na mojo steljo poslalo 20.000 piščancev, okuženih z žitno plesnijo – po mnenju nekaterih onkologov je to tisto, kar naj bi pri piščancih povzročalo raka. Tistih 20.000 piščancev od 110.000, ki so bili na moji stelji, je bilo peti dan povsem zdravih. Na drugih steljah pa jih je veliko poginilo. Logično sem začel razmišljati, da če je to učinkovalo pri živalih, bi bila formula lahko uspešna tudi pri ljudeh. Pa sem raziskoval naprej in preizkušal.«

Eden prvih je bil prijatelj, pri katerem so odkrili uradno neozdravljivo vrsto raka. »Ker ni imel česa izgubiti, je pripravek preskusil. Imel je sicer nekaj neprijetnih stranskih učinkov, nič posebnega, ampak je delovalo! Kolegu je v enem letu izginil tumor, ki ni bil ravno majhen, metastaze pa so se umaknile že pred tem.« RENS je bil prvotno v obliki prahu, vendar je bil premočan, zato je začel prilagajati količine in jih mešati z olji, da so bile lažje za uživanje. »Bolj ko sem raziskoval, bolj sem ugotavljal, da RENS, danes uradno prehranski dodatek, učinkuje precej širše. Pri avtizmu smo ga prvič preskusili lani. S Kristianom in njegovo mamo sem se srečal po drugi operaciji z izvornimi celicami, ko je po začetnem napredku že teden ali dva nazadoval, aluminij se je iz njegove možganske tekočine že začel vračati v možganske celice.« Avstrijski zdravnik, ki je opravil poseg, je Katjo opozoril, da napredki ne bodo trajni, če mu ne bodo očistili aluminija iz možganske votline in telesa. Katja se je odločila s Kristianom preskusiti nov pripravek, saj ni imela česa izgubiti. Že po mesecu dni se je pokazal viden napredek v Kristianovem razvoju.

Šimen Zupančič
Zoran Dernovšek s Kristianom Božičem in njegovo mamo Katjo

Kako učinkuje RENS? 

»V človeškem in živalskem organizmu RENS učinkuje kot naravni katalizator, ki omogoči telesu, da spet vzpostavi svojo naravno funkcijo samoohranitve in samoobrambe,« razlaga Dernovšek. »Najprej učinkuje kot terapija s hiperbarično formulo, celicam v telesu dovaja dodaten kisik. Energetski nivo se pri zdravi celici do šestkrat poveča, nezdrave celice pa temu ne morejo slediti. Imunski sistem jih prepozna in zamenja z zdravimi. Z uničenjem nezdravih celic se okolje zakisa. Tu nastopi druga funkcija RENS-a, namreč, kot naravna soda bikarbona nevtralizira zakisano okolje. Okvarjene celice imunski sistem razgradi, kovine in druge strupe pa odloži v možgansko tekočino. RENS v tretjem delu te strupe veže nase in jih odplavi iz možganov in iz telesa z urinom ter blatom.«

Testi, ki sta jih Katja in Kristian med jemanjem RENS-a vseskozi opravljala, so kazali intenzivno čiščenje strupenih snovi iz glave. Med terapijo je imel Kristian nekontrolirane izbruhe, o katerih je Katja vseskozi obveščala Dernovška  in mu pošiljala videoposnetke. »Izbruhi so me spomnili na abstinenčne krize odvisnikov od drog. To dvoje sem povezal, čeprav bi strokovnjaki morda rekli, da sta to dve različni stvari. Prilagodil sem odmerke in začeli smo mu dodajati sodijev askorbat (sodo bikarbono, limono in vodo), nekislo obliko vitamina C, s katerim se je umiril.«

Sočasno je sodeloval z več avtisti z različnih območij naše nekdanje države in po svetu ter tako rekoč pri vseh dobil enak rezultat. »Ker se celice čistijo, nastane abstinenčna kriza. S sodijevim askorbatom so se izbruhi pri vseh začeli hitro umirjati. Pri Kristianu je po 76 dneh terapije prišlo do 'preboja'. Petnajstletnik na ravni enoletnika je v nekaj urah premostil pet let in prišel na raven šestletnika.« Danes se uči pravilno in razumno govoriti, prej je namreč bolj ali manj ponavljal besede, ki se jih je naučil na pamet, zdaj vse razume, se odziva, vključil se je v športne aktivnosti, pomaga doma in si celo kaj skuha. Dernovšek je prepričan, da bomo še zelo presenečeni nad tem, kaj vse še bo Kristian dosegel. »Ljudje smo dostikrat nestrpni. Teoretično gledano bi lahko Kristiana razstrupili veliko hitreje, ampak reakcije bi bile prehude, zato je treba proces prilagoditi vsakemu posamezniku posebej.«

Pomembno sodelovanje s strokovnjaki

Dernovšek sodeluje s posebno skupino ljudi, v kateri so zdravniki, fitofarmacevti in mikrobiologi, ki mu pomagajo pri razlagi in usmerjanju zdravljenja (s posveti, brez razkrivanja formule). Glas o RENS-u se zelo hitro širi, njegov telefon pa kar naprej zvoni. Sočasno sodeluje s starši več avtističnih otrok in tudi s starši otrok, ki imajo druge bolezni. »Vse uspehe doživlja zelo čustveno, vsak napredek mu orosi oči,« je ob našem srečanju povedala njegova žena Nina in priznala, da je bila pri preizkušanju RENS-a tudi sama poskusni zajček. Pozdravila si je velike ciste na jajčnikih (zdravniki so ji že napovedovali operativni poseg) in ščitnico, pa tudi počutje nasploh se ji je izboljšalo, pravi.Oba mi pripovedujeta o številnih primerih težko bolnih otrok, ki se jim je po terapiji stanje začelo izboljševati. »Imamo še enega avtista Kristiana v Makedoniji, ki trenutno zelo napreduje, brez kakršnihkoli posegov z izvornimi celicami.«

Nekaj pričevanj zasledimo tudi na internetu. Na videoposnetku, ki ga lahko najdemo na Youtubu, slišimo pripoved Saše Barlič, sladkorne bolnice z neverjetnim pogumom in še večjo voljo do življenja. Pred časom so ji amputirali obe nogi, ker pa je Saša rada aktivna, je v videu dejala, da je z novimi protezami preveč hodila, zato sta se ji nogi vneli. Iz ene rane se je cedilo več kot pol leta, ni in ni se zacelila. Razmišljali so celo že o ponovni amputaciji. Po dveh dneh jemanja RENS-a so se rane začele čistiti, po treh tednih so se zaprle. Okrepila pa se je tudi druga noga, ki je bila zaradi slabše prekrvitve tanjša. Saša je še dejala, da je polna energije, prijateljice pa so jo celo pohvalile, da se ji je koža na obrazu polepšala in napela.

»Vse življenje že pomagam ljudem. Našel sem se v tem poslanstvu in verjamem, da lahko premaknemo zemljo. Menim, da je farmacija izgubila svoje poslanstvo in da so v slepo ulico zapeljali tudi medicino, želim jim pomagati, dati novo vizijo, da se vrnejo na pot, na kateri bo pomoč ljudem imela prednost pred dobičkom. Želim si delati dobro za ljudi,« zaključuje Zoran Dernovšek.