Nizek krvni tlak

Dvignite si pritisk z rožmarinom

Urška Dretnik
22. 7. 2017, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Šibka srčna moč nam lahko povzroči vrsto preglavic, od vrtoglavice do stalne utrujenosti in zaspanosti. A čeprav imamo zaradi hipotenzije težak vsakdan, podaljšuje življenje.

Profimedia
Kako na naraven način znižati krvni tlak?

Krvni tlak lahko povečamo že s hitrim korakom! Poudariti moramo, da nizek krvni tlak niti slučajno ni tako zelo nevaren kot visok, toda kdaj bi nas vseeno moralo začeti skrbeti?

Hladne roke in noge

Nizek krvni tlak je precej pogosta težava, ki lahko vpliva na kakovost življenja, posebno prizadete pa so mlade in vitke ženske. Da imamo nizek krvni tlak, lahko pomislimo, če se zjutraj težko spravimo k sebi. Počutimo se kot povoženi in se težko zberemo, drugi znaki pa so še mrazenje, hladne roke in noge ter nenadna omotica, ki se lahko stopnjuje vse do omedlevice.

Profimedia
Rožmarin

Ukrepi

Ni prijetno biti stalno utrujen, omotičen, brez volje in zaspan. Bolje je pozdraviti bolezen, ki jo zdravnik včasih odkrije za kronično znižanim krvnim tlakom. Pri tako imenovani idiopatski obliki, kjer vzrok ni znan, pa si moramo pomagati kar sami: zaužijmo dovolj soli. Na srečo je večkrat tako, da ljudem s hipotenzijo slana hrana prija sama po sebi. Je pa poleg slane klobase in kozarčka vina pomembno, da pijemo veliko vode. Tekočina namreč poveča volumen krvi in pritisk se zviša. Dobro dene tudi sveže iztisnjen korenčkov sok in zjutraj žlička peloda. Pritisk zvišajo tudi prhanje ali kopeli z izmenično toplo in hladno vodo. Privoščimo si masažo tuina. Po kitajski medicini je pri nizkem tlaku moteno ravnovesje jina in janga, primanjkuje tudi energije či, masaža določenih točk na meridijanih pa te težave odpravlja. Glog povečuje prekrvitev arterij in srčne mišice. Njegove pripravke lahko kupimo v lekarni. Tudi rožmarin pomaga povišati tlak, zato začinimo z njim čim več jedi, najbolj se poda k mediteranski hrani. Zelo priljubljeno je rožmarinovo vino, ki ga lahko kupimo že pripravljeno.