Previdno

Pozor: nova oblačila so strupena

zf
4. 3. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste kupili novo majico? Pravzaprav ste kupili nov komplet in komaj čakate, da ga pokažete sodelavcem? Zagotovo ga boste in navdušeni bodo, vendar naj najprej obišče pralni stroj.

Profimedia
Mnogo parov se srečuje z izzivi finančnega proračuna družine.

Nova oblačila so nevarna. Strokovnjaki iz dermatološkega združenja so enotnega mnenja, da je treba oblačila, preden jih oblečete, nujno oprati. Velika večina ljudi ne razmišlja o tem, kje vse so bila oblačila, preden so prišla v njihovo last. Treba je razviti zavedanje, da oblačila, ki imajo sicer jasno izraženo poreklo, vsebujejo različne materiale, ki so bili narejeni v eni državi, barvani v drugi, sešiti v tretji. Zakoni o kemični obdelavi in higieni pa se med temi državami razlikujejo.

Oblačila so zaradi daljše obstojnosti zaščitena z raznimi strupenimi snovmi, ki lahko ob stiku s kožo povzročijo številne reakcije in trajnejša bolezenska stanja. 

Brez prvega pranja tvegamo uši

Dermatologi v sodelovanju s specialisti za dermatitis pojasnjujejo, da lahko uši svoja jajčeca odložijo tudi v tkanino in se ob ponovnem stiku s kožo razvijejo na žrtvi, ki je izdelek kupila. Zaradi tega je pranje pred prvim nošenjem obvezno, saj lahko jajčeca, ki so precej obstojna, iz tkanine odstranimo le s pranjem. V nasprotnem primeru tvegamo okužbo.

Prisotni so tudi številni alergeni

Da, prav ste prebrali. Nova oblačila vsebujejo številne alergene, ki skrbijo predvsem za obstojnost oblačil. Glavni krivci so formaldehid in barve. Večina sploh sintetičnih tkanin je pobarvanih z barvami, ki lahko povzročijo hude reakcije kože. Zato je dobro, da se barva dobro spere, sicer boste na koži morda opazili rdeče srbeče in luskaste izpuščaje, ki se bodo pogosteje pojavili na predelih, kjer prihaja do večjega trenja in potenja, kot so pas, vrat, pazduha, stegna. Hujši alergiki naj se zato oblačilom, katerih izvor ni povsem znan, raje izogibajo.

Tkanine perite po navodilih, ki so označena na listku. Kljub vsemu pa vam priporočamo, da izberete daljše programe, da se tkanina zares dobro opere. 

Formaldehid povzroča raka

Formaldehidne smole uporabljajo v tekstilni industriji kot sredstva proti gubanju tkanin. Najpogosteje se uporabljajo v kombinaciji bombaža in poliestra (zimske jakne, puhovke, brezrokavniki). Formaldehid prav tako uporabljajo za varovanje tkanin pred plesnijo.