Ne morete spati?

Ko spanje prekinjajo grozljive nočne more

ud
12. 2. 2017, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vas kdaj mučijo grozljive sanje, zaradi katerih se zbujate in spanec ni kvaliteten? Se to dogaja več kot dvakrat na mesec? Potem le stopite do zdravnika.

Profimedia
Težave zatrite v kali, saj se vam sicer lahko pojavijo v sanjah kot nočna mora.

Da odpravite nočne more, si lahko pomagate s tehnikami sproščanja, torej z globokim dihanjem, meditacijo, mišičnim sproščanjem ali nežno samomasažo. 

Večino odraslih vsake toliko časa tlačijo nočne more. To se dogaja, kadar smo v zadnji fazi spanja – REM. Faza REM poteka proti jutru in sanj, ki jih sanjamo, se večinoma spomnimo. Problem pa je v tem, da nočne more lahko povzročijo medosebni odnosi, nekatera zdravila (navadno tista proti srčnim težavam in depresiji) ali stres. Samo peščica pa doživlja grozljive nočne more, ki se odvijajo še pred polnočjo in se končajo s kriki panike. Teh naj bi bilo le pet odstotkov. V tem primeru srčni utrip hitro naraste, ljudje pa so med takšno nočno moro pogosto samodestruktivni ali celo postanejo nasilni do drugih. Tega pa se sploh ne zavedajo in v budnem stanju se dogajanja ne spomnijo.

Vzroki

Pometanje težav pod preprogo ne pomaga, saj v sanjah doživljamo vsebine, ki jih čez dan ne želimo. Lotite se jih raje pri koreninah in jih odpravite. 

Nočne more se delijo na posttravmatske in idiopatske, ob njih nam ni jasno, zakaj smo določeno stvar sanjali. Posttravmatske more se dogajajo po neprijetnem doživetju oziroma travmi, kot je recimo smrt bližnjega ali prometna nesreča. Običajno trajajo nekaj tednov. Idiopatske nočne more so pogostejše pri ljudeh, ki imajo slabe medsebojne odnose. Ti so po navadi polni prepirov, strahu, stresa. Tudi osebe, ki izgubijo službo ali se bojujejo same s seboj, navadno sanjajo to vrsto nočnih mor. Najpogostejše pa so nočne more pri shizofrenikih in pri ljudeh, ki se zdravijo od alkoholizma, ter pri opitih osebah, ki se jim poruši ritem spanja. Te vrste nočnih mor so dolgotrajnejše in izzvenijo šele, ko se človek zaveda svoje težave in jo odpravi.

Kaj storiti?

Če po nočni mori ne morete zaspati nazaj, je bolje, da vstanete in si privoščite prigrizek ali pa preberete kakšen vic ali dva. Tako boste sanje odmislili in lažje zaspali.