Negujte svoj um

7 naravnih zdravil za izboljšanje koncentracije

B.K.
11. 2. 2017, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri hektičnem sodobnem življenjskem slogu se vse več ljudem dogaja, da med delom izgubijo koncentracijo. Objavljamo 7 naravnih lekov za izboljšanje koncentracije.

Shutterstock
Fotografija je simbolična.

1. Vsakodnevni zajtrk
Jutranji obrok pomaga pri izboljšanju kratkoročnega spomina in koncentracije, a jesti ga morate redno – vsak dan. Študije namreč kažejo, da se študenti, ki vsako jutro jedo zajtrk bolje odrežejo na izpitih, kot tisti, ki jutranji obrok preskočijo.

2. Matcha in zeleni čaj
Čaj matcha in zeleni čaj vas bosta napolnila z energijo, saj vsebujeta kofein in tein, ki izboljšata koncentracijo in povišata energijo. A za razliko od kave sta bogata tudi z antioksidanti, ki pred poškodbami ščitijo celice in DNK.

3. Oreščki
Oreščki in semena so bogat vir vitamina E, ki pomaga obnavljati kognitivne sposobnosti. Študija iz leta 2012 je pokazala, da lahko oreščki obrnejo proces staranja možganov.

4. Voda
Pomanjkanje vode v telesu pomeni pomanjkanje vode v možganih. To lahko vodi k slabi koncentraciji, pozabljanju, depresiji in glavobolom.

Bodite pozorni, da vsakodnevno spijete dovolj vode. Za moške je ta količina dva litra in pol, za ženske pa dva litra dnevno. Seveda količino povišajte, če ste telesno aktivni.

5. Mastne ribe
Ribe bogate z Omega-3 maščobami pomagajo pri koncentraciji, saj povečajo krvni pretok v možgane. Poleg tega zavirajo napredovanje demence in spodbujajo spomin.

6. Meditacija
Nedavna študija je pokazala, da meditacija pomaga tako pri kratkoročni kot tudi pri dolgoročni koncentraciji. Ljudje, ki meditirajo se lažje fokusirajo celo na repetitivna in enolična dela. Za izboljšanje miselnih procesov zadostuje že 20 minut meditacije dnevno.

7. Dovolj spanca
Današnji življenjski slog nam vse prevečkrat krati dober spanec. To pa ima lahko hude posledice na naše telesno in mentalno zdravje.

Znanstveniki so ugotovili, da pomanjkanje spanja vpliva negativno na koncentracijo in spomin, poleg tega pa zviša tudi možnosti za mnoge druge bolezni.

Spanje regenerira telo in utrdi spomine. Za optimalno delovanje možganov in kognitivnih funkcij znanastveniki priporočajo med 7 in 8 ur spanca dnevno.