Boj s slabim spancem

Po kateri hrani poseči pred spanjem in katere se izogibati

B.K.
2. 2. 2017, 07.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nespečnost teži vsakega tretjega odraslega človeka, čeprav nas večina ne spi priporočljivih 8 ur dnevno. Razloge za težave s spanjem lahko med drugim najdemo tudi v hrani, ki jo uživamo pred spanjem.

Dreamstime

Avtorica knjige 'Vodič do dobrega spanja' in strokovnjakinja za spanje Sammy Margo trdi, da je naše spanje med drugim odvisno tudi od hrane, ki jo vnašamo v telo v večernih urah. Naštela je 5 vrst hrane, ki jo priporoča za pred spanjem in 5 vrst, ki jih nikakor ne smemo uživati prepozno, če želimo imeti kvaliteten spanec.

Za dober spanec zvečer uživajte to hrano:

Banane

Banane so bogate z magnezijem, ki sprosti mišice poleg tega pa vsebujejo hormona serotonin in melatonin, ki vzpodbujajta spanec.

Thinkstock

Med

Čajna žlička kvalitetnega medu pred spanjem našim možganom pove, da naj prenehajo proizvajati oreksin – hormon, ki nas drži budne.

dreamstime

Mandlji

Ti bližnjevzhodni oreščki vsebujejo magnezij in triptofan, ki sproščata mišice in umirjata srčni utrip.

Profimedia

Ovseni kosmiči

Zrna v ovsenih kosmičih vzpodbujajo produkcijo inzulina in naravno višajo nivoje krvnega sladkorja. Poleg tega vsebujejo tudi veliko melatonina.

profimedia

Puran

Tudi puranje meso vsebuje velike količine prej omenjenega triptofana, za mirnejši in bolj sproščen spanec.

Izogibajte se te hrane:

Alkohol

Čeprav se po alkoholu morda počutite zaspano, saj umiri centralni živčni sistem, pa ta psihoaktivna substanca preprečuje, da bi padli v globlje faze spanca. Zaradi tega se po prepiti noči tudi zbudimo utrujeni in nenaspani.

Profimedia
Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel v krvi skoraj dve promili alkohola (fotografija je simbolična).

Pikantna hrana

Aktivna sestavina feferonov kapsaicin lahko moti spanje, saj dvigne telesno temperaturo. Poleg tega pekoča hrana rada povzroča zaprtje.

Reuters

Mastna hrana

Pred spanjem se izogibajte mastni hrani kot so burgerji, sladoled, pice in podobno. Maščoba namreč spodbudi želodec, da proizvaja več kisline, ki lahko nato povzroča zgago in tako moti naš spanec.

Profimedia

Kava

Ta je očitna, kajne? Kava vsebuje stimulans kofein, ki lahko na naše telo vpliva tudi več kot 10 ur po zaužitju in tako moti globok spanec. Prav tako se izogibajte drugih poživil.

Profimedia

Sir

Trdi siri, pa tudi procesirano meso, vsebujejo visoke nivoje aminokisline tiramin, ki vzpodbuja naše možgane, da ostanejo budni.

Profimedia