Nekaj nasvetov

Da noski ne bodo smrkavi

ud
14. 10. 2016, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hladne temperature zadnje dni so povzročile, da smo podvrženi bakterijam in boleznim. Če imate novorojenčka, pa se morate še posebej potruditi, da ne zboli. Za vas smo izbrskali nekaj nasvetov, kako ravnati v teh hladnih dneh.

Profimedia
V obdobju, ko krožijo razne bolezni, ne pustite, da bi kdorkoli poljubljal novorojenčka. Kaj storiti, če nosek pušča?

Otroka toplo oblecite in ga peljite na svež zrak. Koristil mu bo. 

Za okrepitev otrokovega imunskega sistema lahko veliko storite sami. Da bi bilo smrkanja čim manj, upoštevajte naslednje:

1. Dojenje. To je najboljši način, da okrepite otrokov imunski sistem, saj materino mleko vsebuje različna protitelesa, ki otroka varujejo pred boleznimi, ki jih je mamica že prebolela.
2. Pojdite na sprehod. Prav je, da otroka peljete na svež zrak, saj mu bo ta zelo koristil. Tudi ta namreč krepi novorojenčkov, dojenčkov, otrokov imunski sistem. Oblecite ga toplo in se podajte na kratek sprehod.
3. Če imate novorojenčka, mlajšega od šest tednov, ga nikar ne vzemite s seboj po nakupih ali h komu na obisk. Sploh če bi se morali podati v množico ljudi. Nikoli namreč ne veste, kdo od njih prenaša kakšen virus.
4. Novorojenčka bi vsi radi poljubčkali, od odraslih do sestric in bratcev, vendar se morate zavedati, da so vsi ljudje lahko nosilci različnih bakterij; ne dovolite, da bi, sploh kadar kroži največ bolezni, kdo poljubljal vašega dojenčka.
5. Za otrokovo zdravje poskrbite tudi s prehrano. Ponudite mu veliko sadja in zelenjave, ki vsebuje vitamin C. 

Kaj storiti, če nosek pušča?

V hladnih dneh je precej velika možnost, da se bo otrok prehladil, pa čeprav ste naredili vse, da se ne bi. Če ima smrkav nosek, mu boste najlažje pomagali tako: rahlo privzdignite vzmetnico oziroma vzglavje na ležišču in po posvetu z zdravnikom lahko v sobi, kjer otrok spi, namestite eterična olja, ki mu bodo pomagala prečistiti dihalne poti. V sobi naj bo zrak dovolj vlažen, kar lahko zagotovite že z mokrimi brisačami na radiatorju. Če se niste posvetovali z zdravnikom, otroku ne dajajte kapljic za nos.

Otroka oblecite po principu čebulice

Princip čebule pomeni, da otroka oblečemo v več tankih plasti oblačil. Med ta oblačila pride zrak, ki je toplotni izolator. Vsekakor bo otroku tako bolj prijetno, poleg tega pa lahko, če mu bo pretoplo, odstranite zgornjo plast oblačil ter tako lažje uravnavate njegovo temperaturo. Ne pozabite, da tudi plenička šteje kot oblačilo in dodatno greje.