Duševna stiska

Ne zapirajte se vase, dvignite telefon

P.R.
9. 9. 2016, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pomembno je, da posamezniki v stiski ne ostajajo sami. Na Slovenski cesti v Ljubljani je nameščenih 220 telefonov z zvočnimi posnetki resničnih stisk.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vsakdo se kdaj znajde v stiski. In v takšnih trenutkih potrebujemo sogovornika. Društvo Samarijan je že 20 let sogovornik posameznikom v stiski. 

Zaupni telefon Samarijan 116 123 je od leta 1996 na voljo vsem, ki se spoprijemajo s stisko in se želijo razbremeniti s pogovorom. Na njihovo številko je mogoče poklicati 24 ur na dan, vse dni v letu. V 20. letih delovanja so usposobljeni prostovoljci Zaupnega telefona Samarijan opravili pol milijona pogovorov s posamezniki v stiski, trenutno je aktivnih 220 usposobljenih prostovoljcev.

V središču mesta 220 telefonov, ki pričajo o stiski

Da stiska ne ostane skrita pred očmi javnosti, je danes na Slovenski cesti v Ljubljani postavljena posebna inštalacija: na 70 metrov dolgi mizi je postavljeno 220 telefonov. Mimoidoči, ki bodo dvignili slušalko kateregakoli telefona, bodo slišali igrane posnetke stisk, ki so odraz resničnih stisk posameznikov, s katerimi se lahko sooča vsak izmed nas in ki jih usposobljeni prostovoljci slišijo na Zaupnem telefonu Samarijan. 

Na stisko bo opozarjala tudi zastava, ki bo visela od vrha Nebotičnika od petka do ponedeljka, ki bo opominjala na aktivno reševanje stiske. 

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora želijo v društvu sporočiti vsem, ki so v stiski, kako pomembno je, da z njo ne ostajajo sami. In da se velika stiska začne z majhno stisko, pravočasna in ustrezna pomoč pa pomaga pri razbremenitvi stiske in odpira nove poti.