Razkrita skrivnost

V tem mestu živi največ stoletnikov

M.K.
6. 9. 2016, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stoletniki v mestu Salerno in okolici so v ponedeljek razkrili del svoje skrivnosti: v njihovi krvi skorajda ni biomarkerjev, ki se nahajajo v krvi navadnih smrtnikov.

Profimedia
Salerno

Ljudi, ki doživijo visoko starost sto let in več, je še posebno veliko v južni italijanski pokrajini v okolici mesta Salerno.

V začetku septembra je živelo v vasici D'Accciaroli s 700 prebivalci kar 81 stoletnikov. To dejstvo je vzbudilo veliko zanimanje ameriških znanstvenikov, ki so več mesecev preživeli v Clientu, regiji med morjem in gorami južno od Salerna, da bi se dokopali do skrivnosti njihove dolgoživosti.

Twitter
ribiška vasica D'Accciaroli

Znanstveniki z univerze v San Diegu v Kaliforniji, ki so skupaj s kolegi z univerze La Sapienza v Rimu prišli v to območje spomladi, z namenom raziskati misterij teh dolgoživih ljudi, so v ponedeljek objavili rezultate svoje raziskave.

Dejstvo, da tamkajšnji ljudje nikoli niso obolevali zaradi srčnih in kognitivnih bolezni, kot je Alzheimerjeva, pojasnjujejo s tem, da v njihovih organizmih skorajda ne obstaja določen biomarker. Gre za vazodilatator z imenom adrenomedulin, piše v poročilu ameriških in italijanskih strokovnjakov.

Skoraj popolna odsotnost tega biomarkerja se je izkazala za »močan dejavnik zaščite, ki prispeva k optimalnemu razvoju mikrocirkulacije,« navajajo v poročilu.

Študija je v krvi domačinov odkrila tudi metabolite, ki lahko pozitivno vplivajo na dolgoživost in dobro zdravje teh stoletnikov v regiji Cliento, še dodaja besedilo, ki ne navaja natančno, za katere molekule gre.

Je skrivnost v prehrani?

Raziskovalce, ki so se odločili raziskovanje še podaljšati, zdaj zanimata tudi prehrana stoletnikov in njihova genetika. Možno je, da imajo ti dolgoživi ljudje gen, ki izrablja snovi določenih pridelkov, ki jih jedo vsak dan. Druga sled, ki jo bodo znanstveniki zdaj še dodatno proučili, pa je vsakdanje ukvarjanje prebivalcev s telesnimi aktivnostmi: ribolovom, hojo in obdelovanjem rastlinjakov in vrtov.

Profimedia
rožmarin

Študija je pokazala, da ljudje iz Acciarolija zelo redko  obolevajo za Alzheimerjeve boleznijo in srčnimi obolenji, kar je domnevno pogojeno z zdravo sredozemsko prehrano in, glede na hribovito pokrajino, veliko gibanja in hoje.

Dodatno je raziskava tudi med drugim tudi razkrila, da tamkajšnji prebivalci pri vsakdanji pripravi jedi zelo veliko uporabljajo rožmarin. Rožmarin ima veliko vsebnost kalcija, železa, vitamina B, laboratorijski testi pa so še pokazali, da vsebuje veliko antioksidantov, in protivnetnih učinkovin. Nekatere dodatne študije so tudi pokazale, da rožmarin lahko preprečuje nastajanje tumorjev.