Strokovnjaki priporočajo

Namesto kave zeleni čaj

R.T.
8. 9. 2016, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ko je govor o zdravilnih učinkovinah prehrane, trenutno med pijačami krona pripada matcha zelenemu čaju, posebni vrsti japonskega zelenega čaja.

Arhiv
Matcha zeleni čaj je vedno bolj priljubljen. Kaže, da upravičeno.

Jutranja skodelica te tekočine je namreč pravi hit med zvezdniki in nutricionisti.

Z dobrim razlogom.

Zeleni čaj – matcha pa sploh – zdravju koristi veliko bolj kot pa običajen čaj ali pa kava.

Spomin in dobrobit možganov

Raziskave kažejo, da katehini v zelenem čaju dobrodejno vplivajo na delovanje možganov. Ne le to: mogoče je celo, da zeleni čaj preprečuje Alzheimerjevo bolezen. Tudi aminokislina l-tanin, ki jo vsebuje matcha zeleni čaj, koristi našim zmožnostim pomnjenja in zmanjšuje upad kognitivnih funkcij, ki so posledice staranja.

Presnova in hujšanje                                                                           

Raziskava, v kateri je sodelovalo 35 moških in žensk s preveč kilogrami, je pokazala, da so tisti, ki so dnevno spili štiri skodelice zelenega čaja, v dveh mesecih izgubili več kilogramov kot pa tisti, ki zelenega čaja niso uživali. Rezultati druge raziskave pa so pokazali, da so testni osebki, ki so zjutraj zaužili izvleček zelenega čaja, v naslednjih 24 urah pokurili za štiri odstotke več kalorij. Raziskovalci pri tistih, ki so dobili enako količino kofeina, podobnega učinka niso zasledili.

Ko zmanjkuje energije, marsikdo seže po kavi. Vendar pa velike količine kofeina povečujejo proizvodnjo stresnih hormonov v človeškem telesu.

Zeleni čaj sicer povečuje termogenezo (izgorevanje kalorij), večjo oksidacijo maščob (kurjenje maščob za energijo), zmanjšuje absorbcijo maščob in celo zmanjšuje apetit.

Stres

Ko zmanjkuje energije, marsikdo seže po kavi. Vendar pa velike količine kofeina povečujejo proizvodnjo stresnih hormonov v človeškem telesu. Začaran krog je mogoče prekiniti z zelenim čajem, ki vsebuje nekaj kofeina, a manj kot kava. Že omenjeni l-tanin namreč učinkuje sproščujoče, zmanjša anksioznost in blagodejno vpliva na koncentracijo.

Staranje kože

Zeleni čaj naj bi koristil tudi koži. Raziskava, v kateri je sodelovalo 60 žensk starosti med 40 in 65 let, je pokazala, da je koža žensk, ki so 12 tednov pile zeleni čaj, razvila za 25 odstotkov manj rdečice po izpostavljenosti simulirani sončni svetlobi.