Zdravje

Zaradi onesnaženosti živijo 5,5 leta manj

STA / S.R.
9. 7. 2013, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ukrepi oblasti, po katerih so imeli prebivalci severne Kitajske zagotovljeno brezplačno ogrevanje na premog, so po rezultatih raziskave povzročili onesnaženost zraka, zaradi katere se je pričakovana življenjska doba zmanjšala za 5,5 leta.

Reuters
Onesnaženost jim vzame preko pet let življenja.

Skupna količina trdih delcev v ozračju severno od kitajske reke Huai je bila povprečno 55 odstotkov višja kakor v južnih delih države, so poročali kitajski, ameriški in izraelski raziskovalci na dogodkih ameriške Nacionalne akademije znanosti.

Približno 500 milijonov prebivalcev živi severno od reke Huai, ki jo je med letoma 1950 in 1980 kitajska vlada določila za mejo pri dodeljevanju ogrevanja na premog. Znanstveniki so analizirali onesnaženost zraka in smrtnost v 90 kitajskih mestih med letoma 1981 in 2000. "Pričakovana življenjska doba je za 5,5 leta nižja na severu zaradi porasta primerov smrti zaradi bolezni pljuč in srca," so razkrili raziskovalci.

Vsakih 100 mikrogramov trdih delcev v ozračju na kubični meter naj bi ob rojstvu zmanjšalo pričakovano življenjsko dobo za tri leta, so še ugotovili znanstveniki.

Rezultati analize tudi kažejo, da imajo vladni ukrepi, ki so imeli hvalevreden cilj prebivalcem omogočiti ogrevanje, katastrofalne posledice za zdravje. Najverjetneje zaradi tega, ker niso zahtevali vgraditve ustrezne opreme za zmanjšanje onesnaževanja.

Ti rezultati pomagajo razložiti, zakaj kljub eksplozivnemu gospodarskemu vzponu pričakovana življenjska doba na Kitajskem le šibko raste, je zapisano v poročilu.

Prevladujoča koncentracija trdih delcev v obdobju izvajanja raziskave je bila povsem običajna za številna današnja mesta držav v razvoju, kot sta Indija in Kitajska," je še pisalo v poročilu.