Zdravje

Boljše možnosti za umetno zanositev?

STA / S.R.
8. 7. 2013, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki so preizkusili novo metodo pregledovanja zarodkov v postopku umetne oploditve, ki omogoča izločitev tistih z genetskimi okvarami.

Posledično se izboljšajo možnosti za uspešno oploditev, ki se trenutno v le manjšini primerov konča z nosečnostjo. Na podlagi nove metode so že izvedli dve oploditvi in ena se je nedavno končala s porodom. Pri postopku oploditve zunaj telesa se trenutno vstavitev zarodka v maternico v le 30 odstotkih primerov konča z nosečnostjo. Vzroki za tako nizko stopnjo uspešnosti niso povsem znani, glavni krivec pa naj bi bile genetske okvare, ugotavljajo avtorji študije, ki so jo danes predstavili v Londonu.

Gre za težavo, ki hitro narašča s starostjo. V zgodnjih 30. letih ženske je nenormalnih četrtina zarodkov, delež pa naraste na tri četrtine do takrat, ko ženska vstopi v pozna 30. in zgodnja 40. leta, pojasnjuje BBC.

To pa bi se lahko bistveno spremenilo z uporabo nove metode za pregledovanje zarodkov, ki z uporabo napredne tehnologije razkrije podedovane genetske motnje, kromosomske nepravilnosti in mutacije.

Po besedah avtorja študije Dagana Wellsa z oxfordske univerze tako lažje ugotovijo, kateri zarodek ima najboljše možnosti za zdravo nosečnost. Poleg tega je nova metoda veliko cenejša in prinese več genetskih podatkov kot starejše metode, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Wells je metodo najprej testiral v laboratoriju, dokler ni ugotovil dovolj visoke stopnje zanesljivosti. Nato jo je uporabil pri dveh parih v postopku umetne oploditve. Materi sta bili stari 35 in 39 let, pri obeh pa je oploditvi sledila normalna nosečnost. Prva ženska je junija v ZDA rodila zdravega fantka, druga pa bo kmalu postala mati.