Zdravje

Pomanjkanje spanja tako škodljivo kot kajenje

J. P.
5. 7. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po besedah raziskovalcev naj bi pomanjkanje spanja pripomoglo k srčnim infarktom vsaj toliko kot kajenje.

Thinkstock
Prebedene noči

Raziskovalci so vzeli pod drobnogled štiri pozitivne življenjske navade – gibanje, zdravo prehrano, zmerno pitje alkohola in ne kajenje –, nato pa so proučevali, kolikšen dejavnik je spanec.

Po njihovih besedah naj bi dober spanec prepolovil možnosti za s kardiovaskularnimi boleznimi povezano smrt.

Ljudje, ki so izvajali vse štiri naštete dejavnosti, imajo 57 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca in ožilja in 67 odstotkov manjše tveganje za smrt zaradi srčne kapi.

Sedem ali več ur spanja na noč pa je tveganje kardiovaskularnih bolezni zmanjšalo za nadaljnjih 8 odstotkov, smrt zaradi infarkta pa za nadaljnjih 16 odstotkov.

Upoštevanje vseh petih kategorij bi lahko preložilo ali povsem odpravilo 57 odstotkov s srcem povezanih smrti. Zdrava prehrana, redno gibanje in zmeren vnos alkohola zmanjšujejo verjetnost bolezni srca in ožilja. Z dovolj spanja pa se rezultati izboljšajo za 22 odstotkov, kar je približno enako, kot če oseba ne kadi.

Vendar raziskovalci opozarjajo, naj tiste s težavnim spanjem ne skrbi, saj rezultati ne pomenijo, da prebedene noči povzročajo srčne bolezni. Gre le še za en način njihovega preprečevanja.