Zdravje

Človeški organi v živalih

J. P.
27. 6. 2013, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski znanstveniki se nadejajo odobritve posebnega programa, v okviru katerega nameravajo človeške organe vzgajati v živalih za poznejše presaditve.

Wikipedia
Prašiči so naprimernejši gostitelji

Komite znanstvenikov in pravnikov, zbranih s strani vlade, je pripravil osnutek za priporočilo, ki bo predstavljalo nove smernice japonskih v svetovnem smislu vodilnih embrionalnih raziskav.

V uporabi že čez pet let.

Na Japonskem velja izredna naklonjenost za raziskave, ki pa ni skupna vsemu svetu. Japonski znanstveniki nameravajo tako človeško matično celico vstavi v živalski zarodek, najverjetneje prašiča, s čimer bodo ustvarili tako imenovani himerski zarodek, katerega bo mogoče vstaviti v maternico živali.

Tako bo vzporedno z živaljo zrasel tudi človeški organ, ledvica ali celo srce. Po zakolu živali bi nato organ presadili v človeka, ki ga potrebuje.

Znanstveniki so v miših že uspešno vzgojili podganje organe. Sedaj pravijo, da bi lahko podobno naredili tudi z ljudmi in prašiči, čakajo le še na zeleno luč.

Japonske določbe dovoljujejo zgolj 14-dnevni laboratorijski razvoj zarodkov, naslednji stadiji pa so prepovedani. Takoj ko se pravila spremenijo, kar naj bi trajalo 12 mesecev, bo ustvarjen prašič, ki bo vseboval človeški organ, saj je tehnologija že narejena. Začeli naj bi s trebušno slinavko, saj naj bi šlo za precej preprost organ, medtem ko so srce in ledvice veliko bolj zapleteni.

Tako vzgojeni organi naj bi bili v uporabi že čez pet let.