Zdravje

Zakaj je zehanje nalezljivo?

J. P.
3. 7. 2013, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zehanje je prisotno v živalskem kraljestvu. Kljub razširjenosti pa znanstveniki še vedno ne znajo razložiti, zakaj pride do zehanja in zakaj je za ljudi in naše najbližje sorodnike zehanje nalezljivo.

Wikipedia
Povprečno zazehamo osemkrat na dan.

Najpogostejša razlaga je, da s široko odprtimi usti vase posrkamo s kisikom bogat zrak. Kisik nato vstopi v krvni obtok in nas ohranja budne na delovnih mestih.

Mehanizem za uravnavanje temperature.

Vendar pa Steven Platek, profesor psihologije s kolidža Georgia Gwinnett, pravi, da dokazi o vplivu zehanja na nivoje kisika v krvnem obtoku, krvni pritisk ali srčni utrip ne obstajajo. Kot kaže, naj bi zehanje služilo možganom – Andrew Gallup, profesor psihologije s kolidža v Oneonti, meni, da gre za mehanizem za uravnavanje temperature.

Wikipedia

V raziskavi leta 2007 so tako eksperimentirali s hladnimi in toplimi obkladki. Ti naj bi ob stiku s čelom posameznika vplivali na zehanje: topli obkladki naj bi povzročali zehanje 41 odstotkov časa, hladni le 9 odstotkov.

Možgani se pregrevajo več kot kateri koli drugi organ. 

Na možgane odpade 40 odstotkov telesne metabolične energije, kar pomeni, da se možgani pregrevajo več kot kateri koli drugi organ. Z zehanjem se velika količina zraka pomakne skozi ustno votlino ter zgornje nosne votline. Tam so sluznice prekrite s številnimi krvnimi žilami. Z raztezanjem čeljusti povečamo pretok krvi, z vdihavanjem zraka pa v možgane dostopa ohlajena kri.

Wikipedia

To pojasnjuje tudi, da najpogosteje zehamo pred spanjem in po tistem, ko se prebudimo, saj so takrat temperature telesa in možganov najvišje v biološkem ritmu.

Tako naj bi se biološke potrebe po ohlajevanju možganov navzela tudi najzgodnejše družbene tvorbe – podzavestno oponašanje bi lahko izboljšalo posameznikovo pozornost in posledično tudi povečalo možnosti preživetja skupine.

Osrednje je torej oponašanje, zato je povsem verjetno, da je zehanje rezultat empatije – zmožnosti razumevanja in čutenja čustev nekoga drugega. In če je nalezljivo zehanje mogoče opaziti tudi pri šimpanzih in bonobih, so tudi ti zmožni empatije?