Samozdravljenje

Barva hrane ima velik vpliv na razploženje

S.N.Č.
18. 1. 2018, 21.40
Deli članek:

Slabo razpoloženje je prav lahko posledica primanjkljaja živahnih barv, ki pa jih lahko zelo preprosto pripeljemo v svoje življenje z vnosom živopisane prehrane.

Dreamstime
Iz rdeče izvirajo izvirajo čutnost, erotika in strast.

Nekateri strokovnjaki priporočajo, da barvo hrane izbiramo glede na gibanje sonca, tople rdeče in oranžne tone zjutraj, močno rumeno hrano popoldne in temno rdečo ali vijoličasto zvečer.

»Barve prinašajo velik užitek in so poleg okusa tako kot svetloba potrebne v življenju,« je dejal že Goethe.

V vsakem primeru je treba čez dan zaužiti celo paleto barv, ki so kakor vitamini potrebne za zdravje in dobro splošno počutje. Najbolj primerno je slediti barvam semaforja – rdeča, rumena in zelena.

RDEČA HRANA

Hrana, ki je barve krvi, življenjske tekočine, vsebuje čisto življenjsko energijo. Od barve korenja, paradižnika in vse do rdeče pese vsaka niansa ponuja nekaj edinstvenega in koristnega, zato je treba uživati vso hrano rdeče barve.

Za dušo – barva aktivnosti, strasti, ljubezni in ognja. Znano je dejstvo, da je rdeča barva najstarejša barva na svetu. Na lestvici najbolj uporabljenih besed je med barvami prav »rdeča« na prvem mestu in to daleč pred ostalimi barvami. Rdeča barva je vedno močno vplivala na ljudi, saj so že naši predniki lovci ugotovili, da kdor izgublja svojo rdečo tekočino, izgublja tudi življenje. Poleg rdeče energije krvi je tudi barva ognja tista, ki ponuja toploto in svetlobo, lahko pa povzroči nesluteno škodo. Tretja rdeča energija je prav gotovo ljubezen, iz katere izvirajo čutnost, erotika in strast.

Profimedia
Z rumeno hrano vase vnašamo pozitivno sončevo energijo.

3 barve naj sestavljajo vaš vsakodnevni prehranski semafor: rdeča, rumena in zelena.

Zaradi tega postaja jasno, zakaj so se najmogočnejši vladarji v preteklosti pogosto odevali v rdeča oblačila. Njihova oprava naj bi namreč pokazala, da vladajo življenju in smrti. Rdeča barva je tudi barva uspeha, saj so rdeče oblečeni ljudje bolj opaženi in izpostavljeni. Ne pozabimo, da pri barvnih terapijah rdečo barvo uporabljamo za krepitev življenjskih funkcij, oživljanje in aktiviranje, proti depresijam, slabosti in nizkemu krvnemu pritisku ter za povečanje samozavesti in pozitivne misli.

RUMENA HRANA

Rumena sončeva svetloba je vir življenja, zato uživajte pozitivno energijo in se razvedrite. Med živila rumene barve prištevamo krompir, solato endivijo, buče, limone, koruzo, banane, ananas …

Za dušo – rumena barva nas greje okoli srca. Goethe, ki je bil pravi raziskovalec barv, je zato, da bi si popravil razpoloženje, zimsko pokrajino opazoval skozi rumeno steklo. Sonce, ki posije v mrzlem dnevu na belino snega, nas navda s toplino in prijetnim počutjem. Rumena barva osvobaja zatrto pozitivno energijo in predstavlja ozaveščanje ter radost, predvsem pa krepi prebavne organe. Pozitivno vpliva na zdravljenje depresije, napetosti, alergij in astme.

Dreamstime
Zelena hrana izvrstno opravi z utrujenostjo.

ZELENA HRANA

Zelena je barva rasti, rojstva, narave in svežine. Med živila zelene barve štejemo avokado, artičoke, brokoli, kivi, zelene limone, kumare, špinačo, ohrovt …

Za dušo – zelena hrana je sočna in polna energije, zato je primerna za uživanje, kadar smo utrujeni in brezvoljni. Zelena barva je barva upanja in se povezuje s pomladjo, rojstvom novega življenja in spremembami. Vsa narava je zelena, zato je ta barva temelj prehrane, saj s pomočjo zelenila v listih rastline pretvarjajo svetlobo v organsko sestavino, ki je osnova življenja. V terapiji predstavlja zelena barva ravnotežje, harmonijo in zbliževanje z naravo, povezuje pa se tudi z zaupanjem, vztrajnostjo in vzdržljivostjo.

ŽE DAVNO SO VEDELI

Stara ljudska modrost pravi: oko je povezano z usti. In sodobni znanstveni dokazi so to večkrat potrdili kot popolno resnico. V tem stavku je več resnice, kot si ljudje mislijo.

RAZLAGA

Barva hrane ne deluje samo na našo željo po hranjenju, ampak odkriva tudi, katere koristne sestavine to živilo vsebuje. Zato mnogi verjamejo, da s hrano vnašamo v telo energijo, da lažje preživimo letne čase.