V pričakovanju najhujšega

VIDEO in FOTO: Alarmantno stanje, neurja po Evropi vzela 8 življenj

S.R./B.K./STA
18. 1. 2018, 21.05
Posodobljeno: 18. 1. 2018, 21.32
Deli članek:

V delu Zahodne Evrope danes povzročajo težave neurja z močnim vetrom, ki so zajela Veliko Britanijo, Nizozemsko, Belgijo in del Nemčije. Neurja, ki se pomikajo od zahoda proti vzhodu, so zahtevala osem smrtnih žrtev ter ohromila promet, predvsem železniškega in letalskega. En človek pa je umrl v neurju v Italiji.

Profimedia
Močan veter je v Franciji povzročil obilico težav.

V Veliki Britaniji, ki jo je neurje zajelo kot prvo, je močan veter s sunki do 134 kilometrov na uro oviral promet po večjem delu države. Zaradi podrtih dreves je zaprtih več cest, moten je tudi železniški promet v osrednjem delu Velike Britanije.

Močan veter je podiral drevesa in daljnovode, poškodovanih je tudi več hiš. V Angliji je brez elektrike še vedno več kot 24.000 gospodinjstev, poroča britanski BBC. Na Škotskem je bilo danes zaprtih več šol.

Ko se je veter nekoliko umiril, so britanski vremenoslovci za Škotsko, Severno Irsko in sever Anglije izdali opozorilo pred poledico in sneženjem.

O neurju poročajo tudi z Nizozemske, kjer je tamkajšnja meteorološka služba razglasila rdeči alarm za večji del države, a so ga popoldne večinoma tudi že preklicali. Na jugu Nizozemske so sunki vetra dosegli do 140 kilometrov na uro. Iz te države tudi poročajo o dveh smrtnih žrtvah neurja. Nekega moškega je v mestu Olst na vzhodu Nizozemske pod seboj pokopala veja, ki je padla z drevesa, drugi je umrl, ko se je na njegov avtomobil v bližini nemške meje podrlo drevo, je sporočila policija.

Zaradi močnega vetra so do nadaljnjega odpovedali skoraj vse lete na amsterdamsko letališče in z njega, skupaj 320. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so morali na letališču zapreti dva glavna vhoda, ker je veter odtrgal del strehe s terminala.

Na Nizozemskem so zaradi močnega vetra ustavili tudi ves železniški promet. Cestni promet pa ovira več prevrnjenih tovornjakov. Najmanj 66 so jih našteli doslej, na cestah pa so nastali najdaljši zastoji po letu 1990, navaja AFP.

V Belgiji je po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga izgubila življenje ženska, na avtomobil katere je med vožnjo skozi gozd 30 kilometrov jugovzhodno od Bruslja padlo drevo.

Zaradi neurja je zaprto belgijsko pristanišče Gent. Predmeti, ki jih je na tire zanesel veter, pa ovirajo železniški promet.


Reuters
Visoki valovi na jugu Walesa.

Prispela Friederike

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da bo Friederike povzročila manj škode in žrtev kot neurje Xavier oktobra lani, v katerem je umrlo sedem ljudi.

V Nemčiji je neurje, ki so ga poimenovali Friederike, zahtevalo že pet življenj, med njimi tudi dveh gasilcev. Najprej je zajelo zvezno deželo Severno Porenje-Vestfalija, kjer je 59-letnega moškega je pod seboj pokopalo drevo. Umrl je na kraju nesreče.

Tudi v Nemčiji je neurje ohromilo železniški promet. Nemške železnice so popoldne do nadaljnjega ustavile hitre vlake po vsej državi. Za zdaj ni znano, kdaj bo železniški promet v Nemčiji znova stekel.

Na letališču v Hamburgu so zaradi slabega vremena odpovedali več letov, predvsem notranjih v druge dele Nemčije. O odpovedih notranjih letov poročajo tudi z nekaterih drugih letališč na zahodu Nemčije, pa tudi berlinskega letališča Tegel.

Iz varnostnih razlogov so pred neurjem zavarovali območje okoli znamenite gotske katedrale v nemškem Kölnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji so najmočnejši sunki vetra dosegli 203 kilometre na uro, in sicer v gorovju Harz. Meteorologi so že ocenili, da je to najhujši vihar, ki je prizadel Nemčijo po letu 2007.

Zaradi napovedanega neurja so za danes odpovedali pouk v šolah na območju Harza in delih Spodnje Saške. V zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija pa lahko šole same odločijo, ali bo pouk potekal ali ne, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za šolstvo.

Prebivalcem območij, kjer bo divjalo neurje, so oblasti že zjutraj priporočile, naj se zaradi nevarnosti padanja dreves in strešnikov ob močnem vetru ne zadržujejo na prostem. Nemške železnice pa so potnikom svetovale, naj pred odhodom na pot danes preverijo, če je zaradi vremenskih razmer prišlo do zamud ali odpovedi v železniškem prometu.


Profimedia
Veter v Belgiji podira drevesa.

Tudi neurje v Italiji zahtevalo smrtno žrtev

Neurje je danes zajelo tudi več delov Italije, kje je povzročilo gmotno škodo in zahtevalo smrtno žrtev. V mestu Crotone na jugu Italije je umrl moški, ki je z bratom splezal na streho hiše, da bi preveril škodo zaradi neurja. Močan sunek vetra ga je odpihnil s strehe.

Na severu Italije so bile zaradi močnega vetra zaprte številne smučarske proge, na Siciliji, v okolici Neaplja in Sardiniji pa je moten trajektni promet.

V Rimu je strešnik, ki ga je veter odnesel s strehe ene od šol, poškodoval deklico. Veter je podrl tudi številna drevesa. Več jih je padlo na avtomobile. Na severu Italije, predvsem v dolini Aoste, so zaradi močnega vetra danes zaprte številne smučarske proge. Na Siciliji, v okolici Neaplja in Sardiniji pa je moten trajektni promet.