Nasvet

Pozdrav praznikom z božičnimi zvedami

L.J.
2. 12. 2017, 10.01
Deli članek:

Božične zvezde so se znova znašle na trgovskih policah, kar pomeni le eno. Prihajajoči prazniki so tik pred vrati! Kajpak smo tudi letos preverili, kje dobimo največ za svoj denar.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Dober pokazatelj, da nam bo rastlina še dolgo cvetela, so nastavki oziroma še neodprti popki. Če listi začnejo rumeneti, pa je to opozorilo, da ste jo postavili na pretoplo, pretemno ali presuho.

Verjetno je ni rastline, ki bi tako lepo napovedala prihod božičnega časa, kot to uspeva božični zvezdi. Ravno zato se vsako leto znova podamo v lov za najlepšimi in najugodnejšimi. Veste, kje lahko takšne kupite letos in po kakšni ceni?

Če se na hitro ustavimo pri lepem videzu božične zvezde, velja poudariti, da je izjemno občutljiva na mraz, prepih in prenašanje iz prostora v prostor, kar je tudi vzrok, da so božične zvezde v neki trgovini morda naravnost čudovite, pri istem trgovcu v drugem kraju pa komaj še pri življenju. Čeprav gre za istega ponudnika, je torej lahko nepazljiv prenos rastline iz tovornjaka v trgovino tisti, ki obsodi božično zvezdo na propad. Takšnih, ki so že v trgovinah videti bolj klavrno, zato nikar ne kupujte, naj so še tako poceni. 

CENE PADAJO

Med prvimi, ki so na svoje prodajne police postavile božične zvezde, so bile letos trgovine Spar. Še pred enim tednom ste jih lahko tam v lončku premera 12 centimetrov kupili po ceni 2,99 evra, ker pa so se te dni božične zvezde pojavile še v skorajda vseh preostalih trgovinah s tovrstno ponudbo, jih v Sparu zdaj prodajajo po nekoliko ugodnejši ceni, 2,49 evra. Božične zvezde v enaki velikosti, a po nižji ceni (2,39 evra) ponujajo v Mercatorju, dražje pa so v Tušu – zanje boste odšteli 2,69 evra na kos. V Lidlu ponujajo premium božične zvezde, kot so jih poimenovali sami, v lončku premera 13 centimetrov za 2,99 evra. Hofer trenutno ponuja božične zvezde v lončku premera 10,5 centimetra po ceni 1,49 evra. Od četrtka bo njihova ponudba bogatejša za božične zvezde v lončkih premera 14 centimetrov, ki jih bodo vključno z okrasnim loncem prodajali po 2,99 evra. Največ denarja boste zapravili, če se boste po božično zvezdo odpravili v Merkur, tam boste zanjo odšteli kar 4,49 evra.