KAJ KUPUJEMO?

V šunkah je preveč soli in malo beljakovin

ZPS
18. 11. 2017, 18.02
Deli članek:

Kupimo s "šunko" res cel kos mesa? Tega brez branja deklaracij in seznama sestavin ne moremo vedeti. Med 12 izdelki na ocenjevanju, ki so ga izvedli na Zvezi potrošnikov Slovenije, so bile ocene skrb vzbujajoče.

Dreamstime
Ponudba salam je pestra, vendar se pri prodajalcu pozanimajte o razmerju med ceno in kakovostjo.

Primerjalno ocenjevanje pasteriziranih mesnih izdelkov v rezinah je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev.

Pred nakupom se vedno prepričajte, od kod izdelek prihaja, preverite tudi deklaracijo in sestavine. Ne zanemarite kakovosti zaradi nizke cene. 

4 izdelki z oceno pomanjkljivo

Med 12 izdelki je le en izdelek dobil skupno oceno dobro, sedem oceno povprečno, štirje izdelki pa so prejeli oceno pomanjkljivo, in sicer zaradi visoke vsebnosti soli in aditivov. Slabše ocenjeni izdelki so imeli tudi nizko vsebnost beljakovin. Tokrat so bili najcenejši izdelki tudi najslabše ocenjeni.

Iz celega kosa ali sestavljeno iz koščkov?

»Če želimo vedeti, kakšen mesni izdelek kupujemo, je treba prebrati tudi deklaracijo in seznam sestavin,« opozarja Nika Kremić z MIPOR in dodaja: »Med pregledanimi izdelki, največ je tistih, ki so v prodaji kot 'toast šunka' in 'pizza šunka', je le en izdelek narejen iz celega kosa mesa (La bottega del gusto, rezine kuhanega pršuta). Vsi drugi so narejeni iz večjih ali manjših kosov mesa, a le polovica jih ima poleg imena to tudi jasno navedeno.«  

Dreamstime
Večina izdelkov je narejenih iz večjih in manjših kosov mesa. Iz enega je le en izdelek.

Prevladuje svinjsko meso, poreklo je uganka

Mesni izdelki v rezinah so narejeni predvsem iz svinjskega mesa – vsebujejo ga od 67 do 95 odstotkov (glede na navedeno informacijo), kar na polovici izdelkov pa odstotek ni bil naveden. Med ostalimi sestavinami so voda, svinjska kožica, sol, sladkor, začimbe in aditivi, nekateri izdelki pa vsebujejo še krompirjev škrob in vlaknine ter rastlinske beljakovine in vlaknine iz graha, oljne ogrščice in koruze. Pogosto je uganka tudi poreklo mesa. Informacijo o poreklu sta imela na deklaraciji napisano le izdelka Baroni (poreklo mesa: Slovenija in druge države EU) in Pikok (poreklo mesa: Slovenija in druge države EU). To za potrošnika zagotovo ni dovolj natančna informacija, a verjetno je tudi to bolje kot nič.