Zimbabve

Mugabeja se je odrekla celo njegova lastna stranka

STA/B.K.
18. 11. 2017, 18.08
Posodobljeno: 18. 11. 2017, 18.10
Deli članek:

Zimbabvejska vladajoča stranka ZANU-PF bo v nedeljo na sestanku odstavila predsednika države Roberta Mugabeja s položaja predsednika stranke, njegovo soprogo Grace Mugabe, ki jo je želel za svojo naslednico, pa s čela ženske zveze stranke.

Reuters
Robert in Grace Mugabe.

Centralni odbor stranke bo na sestanku vrnil položaj podpredsedniku Emmersonu Mnangagwo, ki ga je Mugabe odstavil minuli teden. Stranka je sicer v petek Mugabeja pozvala k odstopu s položaja predsednika države.

Kmalu po tem, ko so viri napovedali sestanek, je kolona vozil zapeljala iz Mugabejeve razkošne rezidence Blue Roof v prestolnici Harare ob vzklikanju množice, čeprav ni jasno, ali je bil v koloni vozil tudi Mugabe.

Več sto tisoč ljudi je danes preplavilo ulice Harareja, ki so ob petju, plesu in objemanju vojakov slavili Mugabejev odhod z oblasti po 37 letih, medtem ko so se nekateri napotili proti njegovi rezidenci, kjer naj bi bil v hišnem priporu od sredinega vojaškega udara.

V minulih dneh so sicer poročali, da potekajo pogajanja z Mugabejem, ki ne želi odstopiti s položaja.

Njegov nečak Patrick Zhuwao je danes dejal, da Mugabe in njegova soproga ne nameravata odstopiti, da bi legitimizirala vojaški udar. Dodal je, da sta "pripravljena umreti za tisto, kar je prav".