RECIKLAŽA

Z bananinimi olupki pognojite lončnice

Zoran Franc
18. 11. 2017, 10.00
Deli članek:

Pogosto ne razmišljamo, da lahko že uporabljene stvari, predmete, olupke in hrano, uporabimo še enkrat ali morda večkrat. Pa vendar je njihova uporaba še kako dobrodošla in učinkovita.

Dreamstime
Z bananinimi olupki pognojite sobne rastline.

Le kam naj bi sodila plastična mrežica, v kateri ste iz trgovine prinesli limone, pomaranče in druge agrume? Čemu bi lahko še služil bananin olupek, potem ko ste slastno sredico pojedli? Kam s kavno usedlino kot na kompost ali v straniščno školjko? Preverite, morda boste presenečeni, kako učinkoviti so lahko premeti, ki naj bi romali na smetišče.

Iz jabolčnih olupkov in olupkov drugega domačega lupinastega sadja (denimo hrušk) lahko pripravite odličen čaj. Olupke položite na papirnato brisačo ter postavite na toplo in suho mesto, da se posušijo. Nato jih uporabite kot odlično aromo v čaju.

MREŽICA ZA SADJE

V času, ko zunaj že pritiska mraz, ljudje pogosto posežemo po agrumih, da se zavarujemo pred prehladi in boleznimi zimskega časa. Navadno večje količine tega sadja ali vsaj tiste odmerjene v trgovinah dobimo zapakirane v mrežico. Nikar je ne vrzite stran, potem ko ste pomaranče razporedili na krožnik! Mrežica je idealna rešitev za vse zažgane ponve in lonce. Nanjo nanesite le nekaj kapljic detergenta, nekoliko spenite in zdrgnite ponev. Preprosto, kajne?

BANANIN OLUPEK

Ko najprej pomislite nanj, pomislite na to, da se ljudje na njem spotaknejo? Bananin olupek je uporaben tudi za mehčanje in loščenje usnja. 

Iz olupkov pomaranč lahko naredite dišeče svečnike. Pomaranče pazljivo prerežite po sredini, pazite, da ne poškodujete olupka. V polkrožno čašico vstavite čajno svečko. Prostor bo prijetno dišal po svežem.

Svoje zimske čevlje in škornje podrgnite z notranjim delom bananinega olupka ter poskrbite za zaščito pred soljo, vlago in drugimi nečistočami. Uporabite ga lahko tudi kot odlično gnojilo. Olupek za 24 ur namočite v liter in pol vode, nato pa z njo zalijte lončnice. Banane vsebujejo ogromno kalija in druge mineralne snovi, ki spodbudijo rast sobnih rastlin.

SOLATA S KORENINAMI

Ste z vrta izpulili solato s koreninami ali ste morda kupili solato s koreninami? Da, tudi takšno solato je že mogoče kupiti v bolje založenih trgovinah, in to z namenom. Namenom večkratne uporabe. Solato odrežite dober prst nad koreninskim sestavom. Poljubno jo pripravite, korenine pa potopite v kozarec z vodo, kjer bo zrasla nova solata.