TEMPERATURE SO PADLE

V kakšnem stanju je vaša zimska jakna?

Zoran Franc
11. 11. 2017, 12.02
Deli članek:

Listje odpada, vreme je vse bolj kislo, sneg ponekod že barva pobočja. Če smo se oktobra še brez slabe vesti sprehajali v anoraku ali prehodni jakni, je zdaj čas, da na plan privlečemo debelo bundo. Je v spodobnem stanju?

Dreamstime
Vedno upoštevajte navodila proizvajalca, ki so navedena na etiketi.

Če ste spomladi svojo zimsko bundo ali puhovko primerno prevetrili in oprali, bo zdaj dovolj, da jo le za nekaj ur pustite na svežem zraku. Če tega spomladi niste storili, pa je prav, da jo temeljito prezračite oziroma operete zdaj. Vendar bodite previdni, sploh pri puhovkah, saj se lahko polnilo skrči ali poškoduje. Poleg neprivlačnega videza zaradi kep, ki nastanejo ob tem, vam puhovka ne bo zagotavljala primerne toplote. Zato pri čiščenju predvsem upoštevajte navodila proizvajalca, nekaj namigov pa smo vam priskrbeli tudi mi.

Arhiv
Teniške žogice naj bi pripomogle, da se med pranjem puh ne sprime v kepe.

NAVODILA O VZDRŽEVANJU

Pri pranju zimskih jaken in puhovk sledite navodilom, ki so navedena na etiketi oziroma jih predpisuje proizvajalec. Ta najbolje pozna material, vrsto polnila in morebitne dodatke. Zapomnite si tudi, da vse puhovke in zimske jakne nimajo enakih pravil vzdrževanja, zato je vsak kos treba obravnavati posebej. Nekaterih puhovk ni dovoljeno prati oziroma je dovoljeno le kemično čiščenje. Če je pranje dovoljeno, pa obvezno upoštevajte predpisano temperaturo in način pranja. Bodite pozorni na oznako s kadjo – ali je pod oznako ena črtica ali sta dve, ki pomenita nežno pranje.

Če o ustreznosti pranja v pralnem stroju niste prepričani, svojo puhovko raje odnesite v kemično čistilnico, kjer natančno vedo, kako jo oprati in posušiti, ne da bi se poškodovala. 

V BOJ PROTI KEPAM

Bunde, v katerih je polnilo puh, marsikdo pere skupaj s teniškimi žogicami. Spet drugi zatrjujejo, da te puh še bolj zbijejo v kepe. Predvsem je izjemno pomembno, da puhovko, če boste uporabili teniške žogice ali ne, perete s programom za občutljivo perilo in da ne izberete najvišje stopnje moči vrtljajev. Bundo, če je le mogoče, posušite v sušilniku, tam pa bodo teniške žogice zagotovo prišle prav. Mnogi trdijo, da žogice poskrbijo, da se med sušenjem puh lepo razporedi, in razbijajo nastale kepe. Puh tako tudi ne pušča mokrih madežev. Puhovko je smiselno sušiti pri srednji temperaturi, saj lahko previsoka temperatura poškoduje zunanji sloj blaga.