Nesreča

Najbolj nenavadne smrti 20. in 21. stoletja

Urban Klančnik
11. 11. 2017, 07.40
Deli članek:

Nekatere smrti so tako bizarne, da so se za vedno zapisale v zgodovino.

arhiv
Brandes je dovolil Meiweisu, da ga ubije in poje.

Obstaja poročilo, da so leta 1903 v Honoluluju neimenovanega moškega poskušali ozdraviti tako, da so ga pretepali z biblijo. Moški je za posledicami pretepa umrl. Slavna in tragična je tudi smrt poslovneža Jacka Daniela, ki naj bi leta 1911 od jeze brcnil v svoj sef, ker ga ni mogel odpreti. Pri tem si je poškodoval prst na nogi. Rana se je zagnojila in Jack je umrl. Leta 1916 je slonica Mary v cirkusu Sparks ubila pomožnega trenerja Reda Eldridgea. Slonico so naslednji dan usmrtili s tem, da so jo obesili z industrijskim žerjavom. Živinozdravnik je po smrti nesrečne slonice ugotovil, da jo je Red med treningom udaril ravno v predel vnetega zoba, kar je žival seveda razjezilo.

arhiv
Jack Daniels je umrl, ker je bil jezen na svoj sef.

Velika poplava molase

V Bostonu je leta 1919 prišlo do izlitja molase (tekočina iz sladkornega trsa ali rdeče repe), kar je povzročilo pravo razdejanje. Molasa je drla s hitrostjo 56 kilometrov na uro, umrlo je 21 ljudi, 150 pa jih je bilo poškodovanih. Phillip McClean (16) iz Queenslanda (Avstralija) je prvi in edini človek, ki ga je ubil kazuar (ptič, podoben noju). Phillip in njegov brat sta opazila ptiča in se odločila, da ga bosta ubila. Phillip je ptiča udaril s palico, ta pa ga je vrgel po tleh in mu s krempljem prerezal vrat. Leta 1971 so umrli ruski kozmonavti Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov in Viktor Patsajev. Trojica je bila v plovilu Sojuz 11, ki ga je razneslo pred vstopom v atmosfero. Trojica velja za edine ljudi, ki so umrli zunaj atmosfere našega planeta.

Ni pametno pretiravati

Basil Brown (48) je umrl leta 1974, ko je v desetih dneh spil 38 litrov korenčkovega soka. Umrl je zaradi preveč vitamina A in odpovedi ledvic. Leta 1975 je Alex Mitchell gledal epizodo The Goodies. Priče so povedale, da se je smejal 25 minut, potem pa se je zgrudil mrtev. Tina Christopherson je umrla leta 1977. Na dan je popila 15 litrov vode v prepričanju, da se bo tako znebila raka na želodcu. Kurt Gödel je umrl zaradi lakote, ko je njegova žena pristala v bolnišnici. Kurt je trpel za ekstremno obliko paranoje, zaradi katere ni jedel hrane, ki bi jo pripravil kdo drug kot njegova žena.

arhiv
Georgy Dobrovolsky, Vladislav Volkov in Viktor Patsayev so edini ljudje, ki so umrli izven zemeljske atmosfere.

Ubil ga je robot

Robert William je znan kot prvi človek, ki ga je ubil robot. Leta 1979 ga je v Fordovi avtomobilski tovarni zadela robotska roka. David Grundman je umrl leta 1982, ko je streljal s puško na osemmetrski kaktus. Od kaktusa se je odlomila veja in zdrobila Davida. Znana je tudi smrt Brandona Leeja, ki je umrl med snemanjem filma Vran. Mladega igralca je leta 1993 po nesreči ustrelil soigralec Michael Massee. Namesto slepega naboja je imel v pištoli pravega. Istega leta je umrl tudi odvetnik Garry Hoy, ki je poskušal dokazati, da je okno v 24 nadstropju nezlomljivo. Vrgel se je ob okno, ki se sicer ni razbilo, je pa padlo iz okvirjev, z njim pa tudi nesrečni odvetnik. Ena najbolj bizarnih smrti je gotovo primer Brandes-Meiwes iz Nemčije. Meiwes je namreč dal oglas, da je kanibal in da želi nekoga s privoljenjem pojesti. Na oglas se je leta 2001 javil Bernd Brandes, ki je dovolil, da ga je Meiwes ubil in pojedel.

21. stoletje je precej bolj dokumentirano

Leta 2006 je svet žaloval zaradi smrti zvezdnika dokumentarnih filmov Steva Irwina. Irwina je v srce zabodel morski bič, ki sicer ne velja za pretirano nevarnega. Morski bič pa je bil smrtonosen tudi za 57-letno Judy Kay Zagorski. Ta se je peljala v čolnu, ko je iz vode skočil 34-kilogramski morski bič in jo zadel v glavo. Umrla sta oba. Leta 2008 je na Irskem umrla mati štirih otrok, ki je imela spolne odnose z nemškim ovčarjem. Za spolni odnos se je dogovorila z nekim moškim prek spletne strani za spolne fetiše. Pasje seme je sprožilo smrtonosno alergijsko reakcijo. Lastnik psa je bil kasneje obtožen na podlagi zoofilskega zakona. Bil je prvi moški na Irskem, ki je bil obtožen po tem zakonu. Mika Edwardsa, sicer ustanovnega člana skupine Electric Light Orchestra, je ubila bala sena, ki je zadela njegov avtomobil, ko se je skotalila s hriba. Leta 2011 je Fagilju Muhamecjanov (49) doživela infarkt in vsi so mislili, da je mrtva. Zbudila se je na svojem pogrebu, kjer se je, ko je videla žalujoče in krsto, v kateri je ležala, tako ustrašila, da je doživela še en infarkt, ki pa je bil takrat usoden. Isto leto je umrl Jose Luis Ochoa, ki je bil ljubitelj petelinjih bojev. Josea je z železno ostrogo v obliki noža v nogo zabodel petelin in nesrečnež je izkrvavel. Triindvajsetletni Takuja Nagaja iz Japonske se je v nekem trenutku vrgel na tla in se začel zvijati. Dejal je, da je zdaj kača. Njegova mati je verjela, da ga je kača v resnici obsedla, in njegov oče ga je začel tepsti in gristi, da bi izgnal demona, a ga je pri tem ubil.