Zanimivosti

Preprečite plesen, ohranite svežino

Zoran Franc
11. 11. 2017, 10.01
Deli članek:

Sodobna kuhinja brez masla skorajda že težko preživi. Odlično je za pripravo tako slaščic kot juh, omak in drugih jedi. Maslo je tudi v veliki meri zamenjalo razna olja in masti, saj je bolj zdravo. A ne le to, uporabno je na različne načine.

Dreamstime
Poskrbite, da bodo vaši usnjeni izdelki še dolgo svetleči, mehki in trpežni.

Čisto zares. Maslo boste lahko s pridom uporabili še kje drugje kot v kuhinji, pri tem pa rešili marsikatero težavo, tudi če bo sprva morda videti nerešljiva. Maslo lahko uporabite za čiščenje, odstranjevanje vozlov, podmazovanje in še kaj.

PREPREČITE PLESEN

Nekatere sire kupujemo s plemenito plesnijo, spet na drugih se, še preden nam jih uspe pojesti, sama pojavi tista nedobrodošla plesen. Veste, kako to preprečiti? Vse sire, sploh trde, ki poleg plesni hitro dobijo tudi trd in temno rjav rob, premažite s tanko plastjo masla. Maslo bo preprečilo, da bi se plesen razvila, hkrati pa bo sir ostal prožen in mehak, brez trdih robov.

Dreamstime
Poskrbite za svežino čebule in česna, ki ju niste do konca porabili.

SVEŽ ČESEN IN ČEBULA

Maslo je mojster podaljševanja uporabnosti in smiselnega shranjevanja. Česen, ki ste ga že olupili, in prav tako čebulo, ki ste jo že prerezali na pol, premažite s tankim slojem masla in tako preprečite, da bi se izsušila oziroma izgubljala vlago. Za daljšo obstojnost lahko čebulo in česen zavijete v aluminijasto folijo.

Kako razrezati jedi, ki se rade oprimejo rezila, recimo sir, pito, karamelo? Nož prej premažite s tanko plastjo masla. Učinek vas bo presenetil, kosi pa bodo videti veliko lepši. 

PREPREČITE POKANJE USNJA

Sedežno garnituro, počivalnike, taburete, stole, čevlje, jakne in druge predmete iz naravnega usnja vsaj enkrat na mesec očistite in premažite z maslom. Maslo bo podaljšalo življenjsko dobo usnja in to bo ohranilo mehkobo, prožnost in sijaj. Presežke masla, če so se kje pojavili, odstranite oziroma popivnajte z mehko bombažno krpo. Nato pa garnituro premažite še z losjonom za telo. Z maslom lahko zaščitite tudi usnjene dele škornjev in čevljev, sploh pozimi, ko je na cestah in poteh posuta še sol.

SIJAJ KOVINI

Če so vaši kovinski izdelki izgubili sijaj in se je na njih nabralo nekaj rje, obstaja rešitev. Najprej po njih močno podrgnite z aluminijasto folijo, da rjo odstranite, nato pa jih premažite s tankim slojem masla, ki bo kovino zaščitil in ji povrnil sijaj.