Skoki s Kandijskega mosta

V spomin na Andreja skakali v mrzlo Krko

M.M./Dolenjski list
2. 10. 2017, 09.14
Posodobljeno: 2. 10. 2017, 09.19
Deli članek:

Čeprav je bilo zaradi deževnega septembra že videti, da letošnjih skokov v Krko ne bo, so se ti v soboto po večkratnih prestavitvah le zgodili.

M.M.
Najmlajši tekmovalec, domačin Arne je odvrgel venec v spomin na Andreja Beuca, ki se je udeleževal tudi novomeških skokov.

Tudi letos so obiskovalci napolnili bregova reke, oba splava in čolne, da so opazovali 14 tekmovalcev, ki so s Kandijskega mosta pogumno skočili v 13 stopinj Celzija mrzlo reko. Najmlajši med njimi je bil skoraj 16-letni Novomeščan Arne Resnik, najstarejši pa stari znanec novomeških skokov, 79-letni Pino Auber, ki je povedal, da zagotovo ne bo zamudil skoka ob svojem okroglem jubileju. Pino je bil sicer včeraj dvakrat peti, v kategorijah lastovka in figurativni skoki.

Pred začetkom tekmovanja so se skakalci poklonili spominu na Krčana Andreja Beuca, ki se je lansko poletje tragično ponesrečil ob skoku v Drinu. Venca so se dotaknili vsi tekmovalci, nakar ga je Arne odvrgel v reko.

Skok ob spremljavi rocka

Resnik, ki je zaradi starosti potreboval dovoljenje staršev za udeležbo, je sicer tekmoval v kategoriji skokov na noge in bil drugi. Prvi je bil Jernej Klinar iz Jesenic, ki je med skoki tudi zabaval občinstvo. Ob vsakem je želel rock glasbo, med stojo v kopalkah z znakom Yugoslavija na zadnjici pa je mirno zavpil »iiiiideeemoooo« in poletel proti gladini mrzle reke. »Sem se hotel polulati, pa je tako mrzla, da sem samo hitro odplaval na čoln,« je kasneje pojasnjeval ostalim tekmovalcem.

Srbska lastovka

V kategoriji skoki na glavo – lastovka je bil sicer najboljši Marko Pavlović iz Srbije, drugi je bil Kristjan Peljhan iz Idrije in tretji Mladen Cvetković iz Srbije. V tej kategoriji se je na 6. mesto uvrstil Novomeščan Damir Knežević, deveti pa je bil Slavko Piltaver iz Krške vasi.

Kategorija figurativni skoki je štela tudi za Slovenski pokal. Na sedmi tekmi v mestu ob Krki je bil prvi Pavlović, drugi Jan Vončina iz Idrije, ki je tekmoval kljub povišani telesni temperaturi, in tretji Aleš Karničnik iz Maribora. Skupno po sedmih tekmah pa je 1. mesto pripadlo Karničniku (100 točk), 2. mesto Vončini (91 točk) in tretje Klinarju (77).

Skoke je ocenjevala 5-članska komisija sodnikov v sestavi: Vesna Dolinar, Jasna Dokl Osolnik, Breda Zajc, Tomaž Strel in Bojan Božič.

Ob skokih je na mostu potekala še t.i. kuhinja nad Krko, ki je ponujala palačinke, specialitete restavracije Shambala in Utrgane svinje s Komunajzerjem vred. Po podelitvi pokalov je na splavu pred barom Boter sledil še koncert domače skupine Društvo mrtvih pesnikov, ki se jim je kot gost pridružil Gušti, obiskovalci pa so lahko na projekciji v živo spremljali nastajanje slike Andreja Blažona.