Vredno poskusa!

Lahko se naučite biti čim bolj pozitivni

snč
1. 10. 2017, 14.45
Deli članek:

Mnogi na lastno dogajanje v življenju gledajo z negativne plati, vse je boleče, ne vidijo izhoda … in tako pestujejo svojo žalost, jezo, krivdo ter trdijo, da se jim godi krivica.

Profimedia
Ob pozitivnih občutjih se počutimo veliko bolje sprejeti v okolici.

Vendar sami lahko nadzorujete to, kar vaš um proizvaja. Mogoče ne morete takoj ukazati svojim možganom, da nehajo razmišljati zgolj o negativnostih, pa vendar lahko z nekaj vaje dosežete, da se količina težkih misli občutno zmanjša. Si to želite?

Potrebujete nekaj potrpežljivosti in pripravljenosti, da boste sebe spravili v red in se disciplinirali. Tako boste reprogramirali svoj um in se bolj osredotočili na to, da boste ostali pozitivnih misli. Bo šlo?

Pišite dnevnik hvaležnosti

Strokovnjakinja za odnose Melita Kuhar: »Ko smo pozitivni, se poveča količina kisika v krvi, izboljša se sposobnost učenja, zmanjša pa se tudi tveganje za nastanek demence in alzheimerjeve bolezni.«

Vsak večer pred spanjem denimo s hvaležnostjo iz srca obnovite dan in izrazite hvaležnost za vsako posamezno izkušnjo, tako dobro kot bolečo. Ker tudi takrat, ko vas nekaj boli in ste prizadeti, se lahko iz tega nekaj naučite, naberete izkušnje in modrost ter se verjetno v prihodnje prej izognete enaki napaki.

Ponavljajte pozitivne misli ali afirmacije

Lahko je čisto kratka in sladka: »Napake ne obstajajo. Vse to so zgolj priložnosti za učenje. Vse je prav točno tako, kot je.« Mogoče se vam zdi preveč preprosta, vendar dobro pomislite, kako globoko resnična je.

Prava družba

Obkrožite in družite se z ljudmi, ki vas podpirajo, razumejo in vam dajo svojo ramo, na katero se lahko naslonite v stiski, kajti pozitivno usmerjeni ljudje imajo tudi pozitivni učinek na vaše mišljenje. Kar pogumno začnite tkati svojo socialno mrežo in vanjo povabite ljudi, ki vas navdihujejo, polnijo z dobro energijo, vas motivirajo in podpirajo v vaših poskusih pozitivnega razmišljanja. Tako boste v sebe zrcalili pozitivna razmišljanja, besede in vedenja taistih podpornih ljudi.

Ignorirajte negativne misli

Najprej se negativne misli naučite zaznati, nato pa jih poskušajte z voljo osredotočenja poslati proč iz miselnega toka možganov. Z nekaj vaje bo šlo. Zapomnite si, da vi niste vaše negativne misli!

Bodite aktivni

Čas si vzemite in ga porabite za gibanje v naravi, za fizično aktivnost. Če imate namreč preveč časa, padete v »program« možganov, ko vsako malenkost podrobno analizirate in preveč o tem premišljujete. In seveda posledično lahko vedno in povsod najdete dlako v jajcu. Zato tudi ne smete imeti preveč časa na voljo, če ste se odločili, da boste natrenirali pozitivno življenjsko usmerjenost.