DELO NA VRTU

Še je pravi čas za setev in sajenje

Zoran Franc
1. 10. 2017, 16.38
Posodobljeno: 1. 10. 2017, 16.39
Deli članek:

Ni še prepozno, da na vrt posadite nekatere pozne sorte solate in tudi drugo zelenjavo, ki jo boste lahko uživali v mrzlih jesenskih mesecih, čez zimo in zgodaj spomladi.

Dreamstime
Še vedno lahko posadite solato, redkev, čebulo, rukolo …

Čeprav smo že zakorakali v jesen in je v sadovnjaku večina pridelkov že pobrana, na vrtu še zdaleč nismo končali z opravili. Poleg tega, da skrbno pobiramo in shranjujemo viške za ozimnico, je čas, da posejemo in posadimo še nekaj zelenjave, ki je bomo veseli pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi.

Te dni še vedno lahko brez slabe vesti na vrtu posejete zimsko solato. Na voljo imate mehkolistne in krhkolistne sorte, ki jih boste lahko v drugi polovici oktobra in novembra razsadili ali pa to pustili za naslednjo pomlad. Vse je odvisno od vremena in temperatur. Če bo zima dolga in mrzla, gredice pa bodo počivale pod snežno odejo, bo presajanje v februarju oteženo, zato, če je le mogoče, solato presadite v jesenskem času.

ČAS ZA MOTOVILEC

Še vedno lahko na vrtu posejete tudi motovilec, ki ga boste nabirali pozimi in zgodaj spomladi. Priporočamo vam, da ga kljub ugodnim vremenskim vplivom zaščitite s kopreno. Sejete ga lahko v vrste ali povprek, lahko tudi v majhne jamice. Če ga boste sadili v jamice, naj bo razdalja med njimi okoli 20 centimetrov. Motovilec bo tako zrasel v skupinicah in ga bo mogoče lažje in hitreje nabirati. Zastirke motovilec ne potrebuje, prav tako bi nam otežila nabiranje in čiščenje.

ČAS ZA RUKOLO, ŠPINAČO IN KREŠO

Ujemite še zadnje dni za setev rastlin, ki ste jih med sezono sejali v dvotedenskih intervalih. To so rukola, kreša in špinača. Rukolo lahko sejete povprek, podobno kot motovilec, lahko pa tudi v vrste ali v kupčke. Za rezanje bo primerna že konec oktobra. Sicer pa so rukola, špinača in kreša odporne proti nizkim temperaturam. V času, ko jih bo prekrivala snežna odeja, bodo počivale, spomladi pa bodo ponovno pognale.