SIZIFOVO DELO

Omelo in suha krpa ne služita brisanju prahu

Zoran Franc
1. 10. 2017, 18.24
Deli članek:

Med brisanjem prahu imate verjetno včasih občutek, da opravljate delo, ki mu ni konca. Čeprav ste včeraj obrisali prah z vseh polic ter iz vseh skritih kotičkov in špranj, ga je že danes povsod polno.

Dreamstime

Da se prah ne bo pojavljal tako pogosto, preizkusite naslednje trike, s katerimi boste imeli čistejši dom in več prostega časa. Upoštevati boste morali le nekatere nasvete, ki smo jih nanizali v nadaljevanju.

Ne uporabljajte omel

Omela za brisanje prahu so nekoč veljala za odličen hišni pripomoček, vendar ta pripomoček za čiščenje ustvarja več prahu, kot ga odstrani, saj prah razprši po prostoru in tako z ene površine pade na drugo. Če kljub vsemu ne morete brez omel, jih po vsaki uporabi operite z vodo in dobro posušite ali preprosto zamenjajte z novimi.

Dreamstime
Redno čistite tudi posodo s prahom od sesalca.

Med brisanjem prahu bodite previdni, da ne ustvarjate statike, saj se vam bo v nasprotnem primeru prah še hitreje nabiral. Bodite pozorni, iz kakšnega materiala je krpa.

Očistite radiatorje in filtre klimatskih naprav

Čez leto se v radiatorjih nabere ogromno prahu, prav tako v filtrirnih gobah klimatskih naprav. Ker se približuje kurilna sezona, vam pred prvim ogrevanjem svetujemo, da iz radiatorjev očistite prah, ki se je nabral v notranjih rebrih, saj se z ogrevanjem ta ponovno dvigne v zrak in raznese po prostoru. Pomagajte si s sesalnikom. Filtrirne gobe iz klimatskih naprav operite pod toplo vodo in dobro posušite.

Prahu ne brišite s suhimi krpami

Tako omela kot tudi suhe krpe med brisanjem prenašajo prah z ene površine na drugo. Svetujemo vam, da se brisanja prahu zmeraj lotite z nekoliko vlažno krpo, saj bo prah tako zagotovo ostal na krpi. Krpo zato med uporabo večkrat operite in po potrebi površine obrišite s suho papirnato brisačo. Svetujemo vam, da za čiščenje uporabljate tako imenovano jelenjo kožo.

Polirnih pršil ne nanašajte neposredno

Z nanašanjem polirnih pršil na pohištvo tvegate nanašanje različno debelih slojev, ki bodo pozneje še bolj privlačili prah. Namesto neposrednega nanosa vam svetujemo, da sredstvo nanesete na fino krpo, s katero boste zloščili pohištvo in tako nanesli enakomeren sloj na celotno površino.