Starostne luknje

Sorojenci: Koliko let razlike je ravno prav?

ud
6. 8. 2017, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko načrtujemo drugega, tretjega ali četrtega otroka, ne moremo vplivati na to, ali bo imel modre oči po mamici in bo visoke postave po očetu, odločamo pa lahko, koliko let razlike bo med otroki.

Dreamstime
Dlje ko so starši na razpolago zgolj enemu otroku, lažje ta sprejme rojstvo mlajšega bratca ali sestrice.

Spoznajmo nekatere koristi in posledice časovnih lukenj med brati in sestrami.

Eno leto razlike med otrokoma

Če sta otroka zelo blizu po letih, se oblekice in igrače ne bodo izgubljale, temveč jih bo mlajši pridno nosil in uporabljal za starejšim.

Ob tako hitri, zaporedni nosečnosti je manj tveganja za preeklampsijo. Po porodu pa ste ob skrbi za prvorojenca tako utečeni, da vam skrb za še eno majhno bitje ne pomeni posebne življenjske spremembe. Drugega otroka sprejmete kot nekaj samoumevnega. Ker vse postorite naenkrat, otroka skupaj skopate, nahranite in ju daste istočasno spat, imate več časa zase. Številne študije so pokazale, da je skrb za časovno tako povezana otroka najlažja za starše.

Dve leti razlike med otrokoma

Takšna razlika v letih je že precej boljša za materino telo, čeprav še vedno ni optimalna. Kar zadeva odnos med otrokoma, pa je vesela novica, da se bosta rada igrala med seboj, celo potrpežljivo, saj starejša hčerka že lahko počaka, da se mlajši bratec nahrani.

Triletna razlika med otrokoma

Če sta otroka zelo blizu po letih, se oblekice in igrače ne bodo izgubljale, temveč jih bo mlajši pridno nosil in uporabljal za starejšim.

V nosečnosti vam bo odleglo, ker otrok že razume, da potrebujete počitek. Ob porodu ne boste ogroženi zaradi morebitnih zapletov, to je pravzaprav idealna razlika za vnovičen podvig vašega telesa in tudi razvijajočemu se otroku v maternici se tako kar najbolje godi.

Štiri- in večletna razlika v letih

Izkazala se je za optimalno, če imate kariero in si ne morete privoščiti daljše, zaporedne odsotnosti z dela. Številne raziskave kažejo, da je večja razlika v letih zelo dobrodošla za otrokov čustveni in socialni razvoj, saj starši ne doživljajo pritiska, kako zadostiti obema otrokoma hkrati, lahko se posvetijo starejšemu skoraj do vstopa v šolo, tako da ta prihod dojenčka dočaka s kar največjim razumevanjem.