Osamljenost ali biti sam

Dvignite telefon in povabite mamo in očeta na kavo

Urška Dretnik
6. 8. 2017, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ali ste se vprašali, kdaj ste nazadnje obiskali svoje starše? Obstaja študija iz leta 2012, ki pravi, da se takoj usedite v avto in se povabite k staršem na kosilo.

Profimedia
Najdite čtivo o tem, kar doživljate. Res je, da se ne boste strinjali z vsem napisanim, a izberite tisto, kar velja za vas, in si pomagajte.

Osamljenost je precej grozna stvar. Je dejavnik, ki pri starostnikih znižuje kakovost življenja, poveča tveganje za nastanek depresije, vpliva na zdravje in menda celo lahko vodi v hitrejšo smrt. Iz tega lahko sklepamo, da druženje učinkovito pripomore k podaljšanju življenjske dobe. Prav tako pa družbene vezi zmanjšujejo preveliko telesno težo in povečujejo telesno aktivnost pri tistih, ki se premalo gibajo.

Profimedia
Človek je lahko osamljen tudi takrat, ko je obkrožen z ljudmi. Prisluhnite mu.

Prekinite začarani krog

Včasih je težko, a na žalost je treba sprejeti dejstvo, da smo osamljeni. To premagajte z izražanjem svojih občutkov in čustev.

Težko obdobje

Prehod v zlata leta je težak in s seboj prinaša številne boleče izkušnje. Otroci so odšli, upokojili ste se, pestijo vas starostne bolezni ter izgubljate prijatelje in znance iz mladosti. Mnogi starostniki odidejo v domove za ostarele, kjer sta urnik in način življenja drugačna, kot sta bila pred tem. Veliko pa se jih temu ne zna oziroma ne zmore prilagoditi. Poleg vsega številne starostnike pestijo še finančne težave.

Osamljenost

Številni starejši so pogosto izločeni iz skupin, zaradi česar se pojavi občutek osamljenosti. Ta občutek predstavlja najpogostejše negativno čustvo pri starostnikih. Potreba po druženju namreč nikoli ne zbledi. Sploh s tistimi ljudmi, ki nas poznajo in cenijo ter nas spravljajo v boljšo voljo. Zato je zelo pomembno preživljanje kvalitetnega prostega časa s temi ljudmi. Poleg tega, da prinaša številne prednosti njim, jih prinaša tudi vam. Starši vam bodo povedali zgodbe, ki jih še niste slišali, lahko se stisnete v njihov objem in mogoče vam bodo zaupali tudi kakšno skrivnost. Zlasti mame rade delijo sladke skrivnosti svojih receptov. Zato le dvignite telefon, pokličite starše in se odpravite k njim na obisk. Lahko pa jih seveda tudi povabite k sebi.