PRILJUBLJENA PIJAČA

Slovenec povprečno popije skoraj 100 litrov piva na leto

Matej Klarič
5. 8. 2017, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Preverjali smo, kako so se v zadnjih desetih letih spreminjale cene piva v trgovinah in gostinskih lokalih ter koliko piva Slovenci popijemo v svetovnem merilu.

Surs
Kje popijejo več in kje manj piva od nas.

V zadnjih letih slovenski trg piva vse bolj preplavljajo tudi manjše pivovarne, ki so običajnim zvrstem piva dodale piva kakovostnejše izdelave.

Največ mikropivovarn, ki predelajo do 1000 hektolitrov piva, je nastalo leta 2014. Od vseh 55 pivovarn pri nas je sicer manjših pivovarn kar 50.

surs
Tri največje proizvajalke piva v EU

Pričakovati je, da se bo v prihodnje trend pitja piva tudi zato nagibal k pitju kakovostnejšega piva, in ne več toliko k pitju večjih količin piva slabše kakovosti. Slovenci smo namreč po količini popitega piva med tistimi državami, kjer se v EU popije največ piva. Največ ga popijejo na Češkem, sledijo Nemci in Avstrijci. Pri nas smo ga v letu 2015 popili 97,6 litra. Najmanj piva sicer popijejo v vinorodni Franciji. Čeprav popijemo veliko piva, pa smo med državami, ki proizvajajo najmanjše količine tega hmeljskega napitka.

surs
Cene piva v trgovinah.

V desetih letih dražje skoraj za polovico

Lani smo za liter svetlega piva v trgovini v povprečju odšteli 1,98 evra. Čeprav je njegova cena v zadnjih letih stabilna, pa je od leta 2006, ko smo prevzeli evro, zrasla za kar 42,4 odstotka. Takrat je bila njegova cena v trgovini 1,39 evra. Nato pa se je z uvedbo evra zviševala in izdatneje zvišala tudi z velikim dvigom trošarin na pivo za časa Pahorjeve vlade.

surs
Cene piva v gostinskih lokalih in pivnicah.

Evro izjemno podražil pivo v lokalih

Izdatnejša pa je bila podražitev piva v gostinskih lokalih in pivnicah po uvedbi evra. Če je pollitrsko pivo še leta 2006 stalo 1,83 evra, je že leto pozneje v povprečju cena narasla na 2,10 evra in leto pozneje že na 2,66 evra, kar je skoraj za polovico več kot pred uvedbo evra. Cena je nato še rasla, v zadnjih letih pa nekoliko padla in se leta 2016 ustalila pri 2,86 evra.