Paleta uporabe

Krompir je rešitev pri pikih in ugrizih

zf
5. 8. 2017, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Krompir ponuja nešteto možnosti priprave in nedvomno bodo izumili še kakšno doslej nam neznano različico, ki bo obnorela svet kot čips. Krompir ni le nasitna hrana, temveč ga lahko uporabimo še za ogromno drugih namenov.

Profimedia
Pri večjih pikih pustite rezino krompirja na koži dlje časa.

Nedvomno kak kilogram krompirja hrani vsako slovensko gospodinjstvo. Gre za priljubljene gomolje, ki jih Slovenci radi uporabljamo povsod. Naj le za juhe, solate ali glavne jedi. Krompir je vedno dobrodošel. Preverite, kje še vse.

PIKI IN UGRIZI

Krompir prerežite na pol in z njim zdrgnite čevlje. Učinek sicer ne bo takojšen. Priporočeno je, da počakate približno pet minut, nato pa čevlje zdrgnete še s ščetko ali krpico.

Vas je pičila čebela, osa ali komar? Obupujete nad bolečino in srbečico hkrati, kaj šele na nad oteklino? Pomagajte si s krompirjem. Surov krompir prerežite na pol in ga položite na prizadeto mesto. Pri večjih pikih pustite rezino krompirja na koži dlje časa. Po potrebi ga pričvrstite s povojem. S krompirjem boste ublažili srbečico, zmanjšala pa se bo tudi bolečina.

ZABUHLE OČI IN PODOČNJAKI

Poletni večeri so kot nalašč za posedanje na terasi s prijatelji. Pogovori se radi zavlečejo pozno v noč, včasih pa preseneti tudi kak kozarček vina preveč. Da boste zjutraj čim bolj sveži, uporabite za odpravljanje zabuhlih oči in podočnjakov kumaro, odlično pa se odreže tudi rezina krompirja. Učinek bo še boljši, če boste surov krompir dobro ohladili v hladilniku. Na oči položite rezini krompirja in pustite delovati vsaj 15 minut.

PRESLANE JEDI

Skuhajte krompir in ga odcedite, vode ne zavrzite. Krompir uporabite za kosilo, v vodi pa namočite srebrnino za približno pol ure. Nato srebrnino poberite iz vode in jo dobro zbrišite. Sijaj, ki ga boste dosegli, vas bo zagotovo navdušil. 

Se je tudi vam ponesrečilo in ste jed pomotoma presolili? Res je, da mleko dobro nevtralizira presoljeno hrano, vendar povsod ne pride v poštev. Pomagajte si s krompirjem, ki je prav tako izvrstna rešitev. V preslano jed dodajte olupljen in na kose narezan krompir. Medtem ko se bo krompir kuhal in mehčal, bo absorbiral odvečno sol. Če ga ne želite pri jedi, ga, preden boste jed postregli, poberite iz nje in shranite za kakšno prilogo.  

OPEKLINE

Krompir uporabite tudi pri gospodinjskih opeklinah. Na prizadeto mesto položite prerezan surov krompir in pustite učinkovati. Krompir bo preprečil nastajanje mehurjev, obenem pa hladil opečeno kožo.