Pametna odločitev

Drage plastenke vode niso vedno tudi najboljše

Lara Jelen
5. 8. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hladna voda nam bo pomagala prestati vročinski val, ki se bo po napovedih vremenarjev te dni še stopnjeval. Imejte jo vedno s seboj, kjerkoli že ste, da ne omagate ali celo ne dehidrirate.

Profimedia
Ob nakupu je smiselno preveriti, katere minerale in druge elemente voda vsebuje in koliko. Pomembno je, da vsebuje čim več pomembnih mineralov za telo.

Oznaka pitna voda na ustekleničeni vodi se razlikuje od oznak naravna mineralna voda ali izvirska voda. Medtem ko morajo slednje v Sloveniji ustrezati visokim zahtevam kakovosti, imajo vode z oznako namizna ali pitna voda nižje kakovostne zahteve.

Slovenci še vedno prisegamo na vodo iz pipe, ki je pitna skoraj povsod, a če ne gre drugače, vodo pač kupimo v trgovini. Težko rečemo, da je voda v trgovinah draga, je pa gotovo veliko dražja od tiste, ki jo natočimo iz pipe. Preverjali smo, za koliko se razlikujejo cene med različnimi znamkami.

Voda je osnova, da v telesu vse poteka tako, kot je treba. V vročih dneh je potrebujemo še toliko več, da preprečimo neprijetnosti. Strokovnjaki priporočajo, da zaužijemo najmanj dva litra tekočine na dan ali več, če smo aktivni. Piti pa moramo, še preden postanemo žejni. Žeja je namreč znak dehidracije. Mimogrede, ste vedeli, da je lahko tudi suha koža pokazatelj, da pijete premalo vode?

Od 0,19 pa do 1,20 evra

Z vodo sicer ne gre pretiravati, saj telo samo pove, kdaj je dovolj. A kadar občutite žejo, gre lahko že za prvi znak dehidracije. Kakšen je vaš znoj, je nebo v ustih lepljivo? Dehidrirani ste!

Če se po vodo odpravimo v trgovino, bomo opazili, da se cene med posameznimi znamkami vod nekoliko razlikujejo. Najcenejše ustekleničene vode so tiste, ki se prodajajo pod znamko posamezne trgovske verige. Tako denimo pol litra izvirske vode Tuš v redni ceni stane 0,24 evra, negazirana voda Mercator (prav tako pol litra) pa se prodaja po 0,19 evra. Tudi 1,5 litra negazirane naravne mineralne vode Costella je cenejše v Mercatorju (0,46) kot v Tušu (0,49 evra). Zato smo cene še nekaterih drugih znamk preverili kar v Mercatorju. Liter in pol vode Dana tam stane 0,48, enaka količina vode Jana 0,50 evra, najcenejši sta vodi Oda (0,42) in Zala (0,43), najdražja pa negazirana izvirska voda Evian (1,19 evra).

Če boste vodo pili po požirkih, jo bo telo imelo čas dovesti do vsake celice v telesu. To je veliko bolj koristno, kot če jo popijete na dušek in vam zastaja v želodcu.

Najdražje ni vedno najboljše

Voda Evian je torej več kot dvakrat dražja od preostalih vod v prodaji, a poznavalci opozarjajo, da to nikakor ne pomeni, da je tudi dvakrat kakovostnejša. V resnici naj bi omenjeni vodi, preden jo pošljejo na trg, odvzeli vse naravne soli in minerale, s katerimi se ponaša, in jo nato kemično obdelali z novo dozo mineralov in soli. Še en dokaz, da najdražje ni vedno tudi najboljše.