Domače omrežje

Prostor za izboljšave se vedno najde

Marjan Kodelja
1. 8. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Najprej razmislimo, kje brezžično omrežje potrebujemo, nato pa lahko nekatere težave rešimo s spremembo nastavitev usmerjevalnika ali novim mestom zanj.

V večjih stanovanjih in predvsem hišah pa en sam usmerjevalnik ni dovolj. Najpreprostejša rešitev so repetitorji signala ali premostitev brezžičnega omrežja prek električne napeljave z napravami za prenos podatkov prek nje.

Preden se lotimo reševanja, moramo raziskati in ugotoviti, kje je težava. V ta namen so primerne aplikacije za pametne telefone ali programi za prenosnike. Ker se je lažje okoli sprehajati s telefonom v roki kot s prenosnikom, bo večina posegla po aplikaciji, ki je tudi preprostejša za uporabo. Kaj nam pove? Ko hodimo po stanovanju, nam v realnem času kaže moč signala, na katerem kanalu deluje usmerjevalnik, ter moč in kanal bližnjih omrežij. Predvsem slednje je pomembno. Motnje, te vplivajo na hitrost prenosa, so lahko večje, če omrežja delujejo na istem ali bližnjih kanalih, ki se med seboj prekrivajo.

Dogovor s sosedi

Kadar opazimo prekrivanje kanalov, spremenimo kanal, na katerem deluje naše omrežje, tako da ni več prekrivanja. V skrajnem primeru pa se dogovorimo s sosedi, kdo bo uporabljal kateri kanal. Opazili bomo še nekaj. Moč signala oslabijo stene. Kako, je odvisno od debeline in materiala, iz katerega so, pa tudi od tega, ali jih signal seka pod pravim ali ostrim kotom. Če pot signala prek stene ni pravokotna, je razdalja, ki jo mora »prebiti« signal, daljša, zato je oslabitev signala večja. Steklene stene niso problem, morebitne kovinske prevleke ali mreže v steni pa lahko signal blokirajo. Pomembno je tudi, ali se na svoji poti signal odbija od sten, kajti »refleksije« lahko oslabijo ali ojačijo signal. Ker ne moremo podirati sten ali jih narediti iz materialov, ki ne vplivajo na pot signala, lahko le spreminjamo mesto usmerjevalnika in preverjamo, kako to vpliva na moč signala povsod tam, kjer ga potrebujemo.

Preizkusimo lahko tudi različna mesta brezžične naprave (če je to mogoče), da najdemo prostor, kjer je hitrost prenosa največja. Na primer, kje bomo imeli delovno mesto za prenosni računalnik. Kupimo lahko tudi močnejše antene ali nanje namestimo »ojačevalec« signala. Največkrat v obliki parabole, prevlečene z aluminijasto folijo.

  • Wifi Analyzer

Meri moč signala, vidimo pa tudi moč in kanale signalov bližnjih omrežij. Poleg tega ima še nekaj funkcij, ki nam lahko pomagajo, da izboljšamo delovanje brezžičnega omrežja.

  • Wifi Speed Test

Izmeri dejansko hitrost brezžičnega prenosa podatkov med dvema napravama. Ena naprava deluje kot strežnik, druga kot merilnik hitrosti.

  • Doseg

Zaradi zapletenosti tehnologije Wi-Fi, katere delovanje je odvisno od veliko dejavnikov in vplivov okolice, je praktično nemogoče povedati, kako daleč bo segel njegov signal.

  • Kam ga postaviti

Izboljšanje delovanja brezžičnega omrežja lahko dosežemo že z majhno spremembo mesta usmerjevalnika. Najbolje je, če je ta čim višje, saj se signal v tem primeru najbolje širi po prostorih.