SPOMIN

Kje v Sloveniji se skriva Tito?

Žiga Kariž
1. 8. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Jugoslavijo smo pokopali pred 26 leti, ime njenega nespornega voditelja pa še vedno krasi imena ulic in trgov po Balkanu. Kje ga imajo še vedno najraje?

titoville.com
Josip Broz - Tito

Josip Broz - Tito. Za nekatere junak, idol, rešitelj, za druge vojni zločinec, samodržec in tiran, zagotovo pa oseba, ki še vedno razdvaja ljudstvo, ne samo v Sloveniji, temveč po vsem Balkanu. Bi morali spomin nanj zaradi povojnih zločinov popolnoma izbrisati ali ga še vedno častiti zaradi junaških dejanj in vodenja Jugoslavije? Čeprav je od njegove smrti minilo že 37 let in smo se od Jugoslavije in drugih bratskih narodov poslovili že leta 1991, je tako pri nas kot drugod po Balkanu še vedno cel kup trgov in ulic, ki nosijo ime nekdanjega predsednika, maršala in narodnega heroja vseh herojev.

Arhiv

Po Josipu Brozu - Titu so še vedno poimenovane nekatere ulice in trgi v Rusiji, Italiji, Egiptu, Etiopiji, Tuniziji, Braziliji, Indiji in Angoli.

14 ulic ali trgov v Sloveniji še vedno nosi Titovo ime.

Tudi na novo

Ne samo to, vsake toliko se pojavi celo pobuda, da bi po njem poimenovali kaj novega. V Ljubljani so tako pred leti želeli po Titu pomenovati eno izmed vpadnic v mestu, našim sosedom pa pritisk in temperaturo dviguje predlog, da bi Trg maršala Tita v Zagrebu preimenovali v Trg Republike Hrvaške. Ob tem se postavlja vprašanje, v kateri republiki nekdanje skupne države bi ob sprehajanju po ulicah in trgih najpogosteje naleteli na ime prvega med nekdaj bratskimi južnimi Slovani.

Polona Krušec
Lavričev rg - nekdaj Titov trg

Raziskava

Italijanski raziskovalec Giorgio Comai, ki deluje na Dublin City University, se je lotil raziskovanja, pri katerem se je oprl na podatke, ki so dostopni prek Googlove platforme zemljevidi in aplikacije Open Street. Rezultati so pokazali, da so Titu najbolj naklonjeni Makedonci in Hrvati, ki imajo po njem poimenovanih 24 različnih ulic in trgov. V Bosni in Hercegovini boste našli 19 ulic ali cest, 15 jih je v Srbiji, Slovenci imamo še vedno 14 ulic, cest ali trgov, ki nas spominjajo na nekdanjega predsednika. V Črni gori je krajev s Titovim imenom le še za vzorec (7), medtem ko ga boste na Kosovu iskali zaman. Ime nekdanjega voditelja pa se je popolnoma umaknilo iz poimenovanj mest.