Pravilno shranjevanje

Potrebujete vsaj dva noža in dve deski

zf
29. 7. 2017, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav je hrana sinonim gurmanskih užitkov, druženja in gostoljubja, danes vse več ljudi ob njej pomisli tudi na zdravje. Zdravja pa nam ne omogoči le izbira ustreznih živil, temveč tudi pravilna priprava in shranjevanje.

Dreamstime
Vsi trebušni virusi se širijo z okuženimi rokami.

Pri pripravi in shranjevanju živil se lahko že z eno samcato napako ali površnostjo najkakovostnejše sestavine spremenijo v vir nevarnih bakterijskih okužb in viroz. Upoštevajte naslednja pravila, da bo priprava hrane čim varnejša.

Deske in noži

Z dvema deskama in dvema večjima nožema za rezanje lahko preprečimo zastrupitev s salmonelo, ki se skriva v mesnih izdelkih in jajcih, uniči pa se s kuhanjem in temeljitim pečenjem. Ena deska naj bo za meso, druga za zelenjavo, prav tako noža. Jajca bomo namesto v mehko raje skuhali v trdo ali iz njih pripravili omleto. Tudi listerioza, bakterijska okužba, pogosta pri govedu, prašičih in perutnini (viri okužb za človeka so lahko tudi mehki siri in mleko), se širi s slabo higieno in z ne dovolj kuhanim mesom. Bakterijo uniči pasterizacija, denimo toplotna obdelava mleka, če pa je hrana okužena in nato zamrznjena, se bakterija razmnožuje naprej. 

Uporabno najmanj do ...

Posebej bodimo pozorni na podatke o roku uporabnosti živila, ki pomenijo, da lahko živilo varno zaužijemo le do določenega datuma, seveda ob upoštevanju navodil za shranjevanje. Na živilih, ki se hitreje kvarijo, je po navadi oznaka »uporabno največ do ...«. Na živilih, ki niso hitro pokvarljiva (denimo testenine, prepečenec), pa običajno preberemo »uporabno najmanj do ...« oziroma »porabiti do ...«. 

Kaj kam spada v hladilniku

Najnižja in najhladnejša polica v hladilniku (s temperaturo okoli dve stopinji Celzija) je najboljši predel za morsko hrano in meso. Jajca, mlečne izdelke, narezane mesne izdelke (salame, pršut in podobno), ostanke, torte in izdelke z oznako »po odprtju hraniti v hladilniku« shranimo med osrednjo (4–5 °C) in najvišjo polico (8 °C). Zaprti deli v spodnjem delu hladilnika (10 °C) so namenjeni sadju in zelenjavi, ki se lahko pokvarita zaradi prenizke temperature. Predeli v vratih pa so točke z najvišjo temperaturo (10–15 °C) in so namenjeni izdelkom, ki potrebujejo manj hlajenja; to so pijače, gorčica, maslo ...