Pametni telefoni

Lahko ga močno stisnemo, pa se nič ne zgodi

Marjan Kodelja
29. 7. 2017, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Videti je, da ima vsak nov telefon svojega asa v rokavu, pa najsi bo to dvooka kamera, zaslon prek (skoraj) cele površine ali modularni dodatki.

Redna cena HTC U11 je 799 evrov, kar ga uvršča med dražje telefone.

Niso vsi ti triki nesmiselni. Dvooke kamere omogočajo vsaj zanimive, če ne tudi uporabne učinke, »visoki« zasloni pa več pik in ožje telefone. Kam pa spada stranska občutljivost na pritisk?

ZASLON

5,5-palčni zaslon, ločljivosti 2560 x 1440 točk, je dobro viden tudi v močnejši sončni svetlobi. V tem pogledu je opazen velik napredek v primerjavi z lanskim modelom HTC 10.  

KAMERA

Dvanajstmilijonska zadnja kamera z optično stabilizacijo je sposobna narediti dobre fotografije v (skoraj) vseh svetlobnih razmerah.

ZMOGLJIVOST

Procesor Snapdragon 835 ga uvršča med najhitrejše telefone ta hip, prav pride tudi 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora za podatke pa nadgradi reža za kartice.

BATERIJA

Je povprečna in brez superlativov. Do konca dneva zdrži, več pa od tankega in relativno majhnega telefona ne moremo pričakovati.

Verjetno v anale zgodovine, čeravno glede na to, da je U11 odporen proti vodi, vidimo vsaj nekaj uporabnosti med podvodnim fotografiranjem. Stisk lahko sproži fotoaparat! Ni pa odveč pripomniti, da čeprav je HTC U11 prvi telefon tega izdelovalca, ki ne bo šel rakom žvižgat po padcu v vodo, tako kot njemu podobni, ni narejen za tovrstne dejavnosti.

Dober kot celota

Ne bi smeli soditi telefona le po eni možnosti, pa čeprav se nam zdi, da ne spada med najbolj posrečene pogruntavščine. Kajti glede na zaslon, zmogljivost, kamero, oblikovanje in izdelavo, torej stvari, ki dandanes nekaj štejejo, sodi med najboljše izdelke, kar jih je HTC ponudil zadnja leta. Težava pa je, da je podobnih »tradicionalnih« telefonov kar nekaj in se bo zato težko odlepil iz povprečja. Tipično vprašanje, pred katerim se bo znašel kupec, je: naj kupim U11 ali raje iphona, za katerega natančno vem, kaj bom dobil, ali galaxyja S8, ki je lep, moderen in z v prihodnost usmerjenimi lastnostmi?

Lep, a umazan in spolzek

Za današnje potrebe primerno velik zaslon je »zavit« v ohišje iz kovine in stekla, kar zna biti hkrati njegova najboljša in najslabša plat. Priznamo, zadeva je na oko videti lepo, še posebej ko se na steklenem hrbtišču prelivajo različni barvni odtenki. Opazna je tudi kakovost izdelave podrobnosti. Vsi stiki med različnimi materiali so namreč dodelani skoraj do popolnosti, kar pri takšni kombinaciji ni mačji kašelj. Po drugi strani pa ima tudi slabo plat. Je magnet za prstne odtise. Po nekajurnem premetavanju telefona po rokah se je na njem poznalo toliko odtisov, da je bilo že grdo. Steklo pa je tudi občutljivejše za praske in lom od kovine, da ne govorimo o občutku spolzkosti, ko ga držimo v rokah. Delno te težave omili preprost zaščitni ovitek, ki je dodan telefonu, a potem opisana »lepota« malce zbledi.