PREMOŽNI

Kateri slovenski bogataši uživajo na savudrijskem polotoku?

Nenad Glücks
11. 6. 2017, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Preverili smo, kateri Slovenci so lastniki luksuznih apartmajev v naselju Skiper pri Savudriji. Trenutno je cena kvadratnega metra apartmaja v tem naselju okoli tri tisoč evrov.

Promocijska fotografija
Vile v prvi vrsti do morja so po besedah enega od naših virov vredne tudi več kot dva milijona evrov.

Morje na slovenski obali ima že 25 stopinj Celzija in vabi srečneže, ki že lahko uživajo na dopustu ali pa so upokojenci in si lahko »dopust« vzamejo skoraj vsak dan. Tik izza meje, na savudrijskem polotoku, je destinacija enega od bolj znanih slovenskih upokojencev, nekdanjega kralja piva Toneta Turnška. Slednji spada med Slovence, ki so si omislili apartma v luksuznem naselju Rezidenca Skiper, ki ga je zgradila velenjska družba Vegrad, preden se je potopila v stečaj. Dolgoletni direktor Pivovarne Laško Turnšek sicer tega podjetja res ni pripeljal v stečaj, ga je pa porinil v roke zloglasnemu tajkunu Bošku Šrotu, ki ga je po ogromnem oškodovanju pivovarne, ki jo je poskušal menedžersko prevzeti, doletela roka pravice in je zdaj za zapahi. Je Turnšku žal, da je njegov varovanec skoraj uničil družbo? Niti malo, kot pravi, namreč odločitve za Šrota ne obžaluje. No, zdaj se lahko z visoko pokojnino in vrčkom piva hladi na terasi svojega luksuznega apartmaja pri Savudriji.

Vila Oblakovih je velika tisoč kvadratnih metrov

Najbrž ni za nič žal niti avstrijsko-slovenskemu poslovnežu Miru Oblaku, ki je bil pred 15 leti pobudnik gradnje elitnega naselja. Njegova družina ima v prvi vrsti ob morju kar pet razkošnih vil, od katerih je ena velika celo tisoč kvadratnih metrov. Miro je oče Andreja Oblaka, nekdanjega direktorja podjetja Hypo Alpe Adria Consultants, ki je v Sloveniji obtožen zlorabe položaja. Družinski člani Oblakovih imajo prebivališče v Ženevi. Vile v prvi vrsti do morja so po besedah enega od naših virov vredne tudi več kot dva milijona evrov. Vrnimo se k »pravim« Slovencem in »zgolj« apartmajem v naselju Skiper. Nedaleč stran od Toneta Turnška je lastnica apartmaja njegova hčerka Darja Turnšek Sojč. Pred tremi leti je Darja ustanovila podjetje Neja za proizvodnjo in storitve, ki se mu prihodki skokovito povečujejo. Predlani je imelo 67 tisoč evrov prihodkov, lani pa že več kot 300 tisoč, pri čemer je bilo čistega dobička 22 tisoč evrov. Soseda Turnškove je Jadranka Bartelj, lastnica Galatee, podjetja za posredništvo in marketing, in hkrati predsednica Združenja trgovskih potnikov Slovenije. Njen apartma je sicer velik le 36 kvadratnih metrov. V isti stavbi ima v lasti le malenkost večji apartma Ljubljančanka Lana Marija Širovnik, lastnica podjetja M Lana za ladjedelništvo. Nedaleč stran je dvakrat večji apartma Tine Supančič, ki ima registriran s. p. za poslovno svetovanje.

Promocijska fotografija
Vila družine Oblak je velika tisoč kvadratnih metrov.

Dupleks apartma Boldinovih na prodaj

Po besedah nepremičninskih agentov je cena kvadratnega metra apartmaja v Rezidenci Skiper okoli tri tisoč kvadratnih metrov. Še nekoliko več poskušata iztržiti Rosana in Dušan Boldin iz Višnje Gore, ki želita, kot sta zapisala v oglasu, svoj 87 kvadratnih metrov velikega dupleks apartma prodati za 300 tisoč evrov. Pravita, da gre za luksuzni apartma, edini v naselju s centralnim talnim ogrevanjem. V bližini je prestižni hotel Kempinski, ki je tako kot večina nepremičnin v naselju Skiper v lasti avstrijske slabe banke Heta. Ta jih je prevzela od celovške Hypo Alpe Adria Banke. Svojo morsko oazo v obliki apartmaja sta si tam kupila Ljubljančana Saša Divjak in Mojca Šašek Divjak, slednja je zaposlena na Urbanističnem inštitutu v Ljubljani. Apartma v Rezidenci Skiper si je našel še ljubljanski odvetnik Boris Pertovt, nekdaj vodja pravne službe v družbi Slovin, ki je šla v 90. letih v stečaj, znana je afera Slovingate.

Premožni podjetniki

Dr. Vojkan Jovičić je še eden od Slovencev, ki preživlja morske dneve na savudrijskem rtu. Gre za izrednega profesorja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani in lastnika podjetja Irgo, ki je specializirano za rudarstvo in geotehnologijo. Lani je imelo 4,28 milijona evrov prihodkov in 443 tisoč evrov čistega dobička. Bogato, ni kaj. Na splošno je med slovenskimi lastniki velik del podjetnikov, tudi psihologinja Andreja Barbara Jaš, lastnica podjetja Stiva za raziskovanje trga in javnega mnenja. Veliko večjo družbo od Jaševe ima Matjaž Cirman. Ta lastnik savudrijskega apartmaja je 30-odstotni lastnik firme C & G zastopanje za inženiring in projekte v energetiki. Dvanajst zaposlenih je predlani pridelalo 15 milijonov evrov prihodkov in 176 tisoč evrov čistega dobička. Dovolj dobička vsaj za en manjši apartma v tem naselju. Edina Mariborčana, na katera smo naleteli ob pregledu lastnikov v hrvaški zemljiški knjigi, sta Miha Jurgec in Alenka Ambrož Jurgec. V lasti imata podjetje Lancom za računalniške sisteme z 49 zaposlenimi. Lani so ustvarili več kot četrt milijona evrov čistega dobička. Alenka je ravnateljica Srednje gradbene šole in gimnazije v Mariboru. Kraj počitka od vseh skrbi si je v bližini našel tudi razvpiti poslovnež Jorg Kosler, ki je obogatel z uvažanjem indonezijskega premoga za termoelektrarno Toplarno Ljubljana prek podjetja Impakta Holding. Vsi omenjeni lastniki se lahko sprostijo tudi na bližnjem golf igrišču na 80 hektarih.

Promo/PrimožLavre
V tem vila bloku je lastnica 76 kvadratnih metrov velikega apartmaja Darja Turnšek Sojč, hčerka Toneta Turnška.

Zavetje zdravnika Mihe Žargija

Sredi naselja je večji bazen, vendar morajo lastniki za vstop plačati posebej, čeprav so to storitev plačali že ob nakupu apartmajev. Še marsikaj pikrega smo od njih slišali na račun upravitelja naselja, podjetja Rezidencija Skiper, d. o. o., v lasti avstrijske Hete. Pogled na Piranski zaliv imata iz svojega apartmaja tudi dr. Miha Žargi in Barbara Žargi. Miha je znan otorinolaringolog, redni profesor na ljubljanski medicinski fakulteti, svojčas njen dekan.