Sodelovanje med generacijami

Družinske vezi: babice in dedki so zlata vredni

ud
10. 6. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Blagor staršem, ki lahko otroke med šolskimi počitnicami zaupajo starim staršem. Ne le da vsej družini odleže, ko je za najmlajše lepo poskrbljeno, tkejo se tudi dragocene vezi.

Profimedia

Vendar tudi ljubezen starih staršev ne sme postati samoumevna. Treba si jo je zaslužiti, pri čemer so pomembni odnosi med vsemi generacijami v družini.

Ohraniti stike

Še najlažje je stik z vnuki ohranjati tistim starim staršem, ki jim zdravje dopušča, da se lahko nadobudnežem približajo tudi pri živahnejši igri, in seveda tistim, ki so tako blizu družini svojih otrok, da se lahko z njimi pogosto srečujejo.

Kako se zbližati

Zavedati se morate, da so še posebej mlajši otroci dovzetni za vzdušje v družini.

O starih starših govorite in razmišljajte spoštljivo, tudi ko se z lastnim odnosom z njimi ne morete pohvaliti. Ne odrivajte teh dragocenih družinskih obiskov. Vsem bodo dolgoročno dali več kot draga lutkovna predstava. Je vredno nositi na dlani staro zamero s taščo, s katero niste naredili nič drugega kot to, da ste otroke in sebe prikrajšali  za nenadomestljiv odnos? In vendar nam družinske izkušnje narekujejo, da je treba od časa do časa z nasvetom postreči tudi babicam in dedkom, ki ne morejo mimo glasne kritike svojih otrok in njihovih izbrancev. Otroška vera v starše in stare starše si takšnega nepotrebnega spodkopavanja ne zasluži. Nekdo mora prekiniti začarani krog, v katerem se prizadeta širša družina vrti, in tisti, ki to stori, bo bogato poplačan. Najprej z notranjim mirom, samospoštovanjem, nato še s hvaležnostjo vseh družinskih članov.

Profimedia

Spoštujte babičin urnik

Tudi stari starši, ne samo mladi, želijo svoj mir. S popoldanskimi konjički si podaljšujejo mladost, veliko jih še hodi v službo. Vse več starih staršev torej ne zmore kar tako sprejeti vnukov v varstvo. Zaslužili so si svoj čas in njihove želje moramo spoštovati! Bodo pa tiste urice popoldne, pa čeprav samo nekajkrat v tednu ali mesecu, za vnuke toliko dragocenejše.

SUPER 5: Starim staršem v pomoč

SPREMEMBA - Bodite dobri in ljubeči roditelji. Če menite, da vam to v preteklosti ni najbolje uspevalo, imate vse možnosti, da to spremenite ob rojstvu vnuka.

HREPENENJE Nič ni narobe, če se sami sebi čudite, kako po vnukih hrepenite bolj in se jim razdajate bolj kot svojim otrokom. Vendar nanje glejte kot na otroke svojih otrok.

SPOŠTOVANJE Spoštujte vzgojne pristope svojih otrok. Ne izpostavljajte svojega mnenja, če vas zanj nihče ni vprašal. Starši otrok imajo pri vzgoji prvo besedo.

ZAUPANJE Če se vam ponudi priložnost za srečanje z vnuki, jo izkoristite, pa čeprav bo obisk kratek. Zaupajte si! Otroci so najboljši razsodniki in zaznali bodo vašo ljubezen in skrb.

KRITIZIRANJE Ne kritizirajte staršev. Tudi kadar vnukov ni zraven, se kritike vzdržite. Če so starši v stiski, potrebujejo najprej vaše razumevanje.

Profimedia